Syntrus Achmea en Amsterdam hand in hand tegen ondermijning in woningen

De gemeente Amsterdam en Syntrus Achmea gaan nauw samenwerken om woningmisbruik door criminelen te voorkomen en aan te pakken. Syntrus is het eerste vastgoedbedrijf waarmee de gemeente op dit vlak afspraken maakt.

In het convenant zijn de afspraken voor de preventieve aanpak vastgelegd. Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat zich bezig houdt met de aanpak van ondermijnende criminaliteit, faciliteert de samenwerking tussen de gemeente en Syntrus Achmea. Specialisten van de gemeente, politie en het RIEC gaan kennis en expertise uitwisselen met Syntrus Achmea. Daarnaast controleren de gemeente en Syntrus Achmea vaker op het gebruik van de woningen.

Buiten het zicht van pandeigenaren

Daardoor de gezamenlijke aanpak van ondermijning in woningen komen meer woningen beschikbaar voor mensen die daar recht op hebben en verbetert de leefbaarheid in de buurt. Criminelen gebruiken nu nog regelmatig woningen om drugs of wapens in op te slaan of voor illegale activiteiten als prostitutie, gokken en de productie van drugs. Ze zetten tussenpersonen en valse papieren in om buiten het zicht van pandeigenaren en de overheid panden te betrekken. 

Lees ook: Garageboxen en verloedering vastgoed alarmbellen voor ondermijning

De gemeente Amsterdam pakt deze vorm van woonfraude hard aan. In 2021 heeft Amsterdam 1.400 woningen die illegaal gebruikt werden, weer vrijgemaakt voor woningzoekenden.

'Wij hopen dat ook andere vastgoedbeleggers dit voorbeeld gaan volgen'

‘Net als de gemeente Amsterdam doen wij er alles aan om woningmisbruik te voorkomen’, zegt Boris van der Gijp, directeur Vastgoed bij Syntrus Achmea. ‘Door nauwer samen te werken, worden we daarin steeds effectiever. Zo snijden we criminelen de pas af, kunnen we meer woningzoekenden helpen aan een woning en verbeteren we de leefbaarheid in de buurt. Wij hopen dat ook andere vastgoedbeleggers dit voorbeeld gaan volgen.’