Station Amsterdam CS krijgt waterplein aan de IJzijde

Aan de IJzijde van het station Amsterdam CS komt een ondergrondse fietsenstalling met plek voor minimaal 4000 fietsen.

Het college van B en W heeft gekozen voor een langgerekt plein met uitzicht op het water, bovenop die stalling. Hierbij komt de openbare ruimte aan beide aan beide zijden 14 meter buiten de overkapping van het busstation.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “Met deze keuze komt er 9000 m2 ruimte vrij voor het steeds drukker wordende langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers. Mooi om te zien dat de IJzijde hierdoor veel beter bereikbaar wordt en een prettige plek om te verblijven.”
De nieuwe stalling vervangt het huidige fietsplatform aan de westkant en de fietspont direct achter Amsterdam CS. Er komt geen bebouwing op het waterplein, zodat het vrije zicht over het water van het IJ behouden blijft. Vanwege de veiligheid voor de intensieve scheepvaart op het IJ, is aanmeren van vaartuigen alleen aan de kopse kanten van de stalling toegestaan. Onderdeel van de constructie is een aanvaarbescherming, die de fietsenstalling en de kade daarachter beschermt tegen aanvaringen. Start bouw van het nieuwe waterplein is naar verwachting eind 2020.

Het monumentale ‘NACO-huisje’, dat afgelopen jaren is gerenoveerd, zal waarschijnlijk een plek krijgen nabij de nieuwe zuidelijke aanlanding van het IJpleinveer op het Oosterdokseiland. Dit voorjaar wordt ook nog de verbrede westelijke Ruijterkade opgeleverd. Hierdoor ontstaat er een wandelboulevard van Amsterdam CS naar de Westerdoksdijk.

Voor de ondergrondse fietsenstalling en het waterplein moet het bestemmingsplan voor het Stationseiland gewijzigd worden. Het ontwerp-bestemmingplan is onlangs door het college van B&W vrijgegeven, en ligt vanaf 14 maart ter inzage.