Start verkoop woningen in iconisch Zandkasteel

Woensdag 28 september is de inschrijving gestart voor de verkoop van de eerste 160 appartementen en studio’s in één van Amsterdams meest opvallende gebouwen. Het betreft het Zandkasteel, ofwel het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam Zuidoost.

Het kantoorgebouw, gelegen aan het Bijlmerplein, wordt momenteel getransformeerd naar een mixed-use gebouw met verschillende functies, waaronder wonen. Het bijzondere bouwwerk kreeg vanwege de unieke organische architectuur in 2017 de monumentenstatus, als eerste gebouw van Amsterdam Zuidoost. De inschrijving sluit op maandag 10 oktober om 10 uur.

Instapklaar
Er komen in totaal 263 compleet afgewerkte studio’s en appartementen met een woonoppervlakte variërend van 36 tot 94 m2. De verkoopprijs start vanaf €275.000,- (k.k.). De bijzondere architectuur van het Zandkasteel geeft elke woning een eigen, unieke vorm. De woningen zijn instapklaar met een compleet uitgeruste keuken, badkamer, vloer en wandafwerking. Naar verwachting kunnen de nieuwe bewoners in het voorjaar van 2023 verhuizen.

Voorrang voor mensen met binding Zuidoost
‘Amsterdam Zuidoost staat in grote belangstelling bij mensen van binnen én buiten het stadsdeel. Om het icoon van Zuidoost ook beschikbaar te maken voor mensen die een binding hebben met het stadsdeel wijzen we minimaal 25% van de woningen met voorrang toe aan mensen die in Zuidoost wonen of werken. Zo zorgen we ervoor dat de omgeving ook kan profiteren van de nieuwbouwprojecten in de wijk,’ licht Robert Kohsiek, directeur Wonam toe. 

Wonen, werken, ontmoeten
Het Zandkasteel is ruim 80.000 m2 groot en daarmee één van de grootste (voormalige) kantoorgebouwen van Nederland. Het bestaat uit 10 torens die zijn verbonden door een interne overdekte straat. Wonam en Zadelhoff vernieuwen 7 van de 10 torens naar een levendig gebouw met 263 woningen, 47 kantoren en 12 meetingsrooms. Er komen een filmzaal, drie binnentuinen en ook diverse nieuwe ontmoetingsplekken, te gebruiken door zowel de bedrijven en hun medewerkers als door de bewoners. Op de begane grond is ruimte voor meerdere horecapaviljoens. In de overige drie torens komt de Amsterdam International Community School.

De architecten Max van Huut en (wijlen) Ton Alberts hebben het gebouw in de jaren ’80 ontworpen. Van Huut is nu als adviseur bij de herontwikkeling betrokken. In het voorjaar van 2023 wordt het nieuwe Zandkasteel geopend.