Special leegstandbeheer 2017: Profielen

Leegstandbeheerders met KLB-keurmerk

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 22 december 2017

Ad Hoc Beheer
Ad Hoc is al sinds 1990 actief op het gebied van bestrijding van leegstandrisico’s en biedt leegstandbeheer met landelijke dekking en tegelijk regionale expertise. In ruim een kwart eeuw is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste leegstandbeheerders van Nederland, met 10 vestigingen verspreid over het land. Het hoofdkantoor zit nog steeds in Den Haag. In september is Claudia Duinisveld, sinds 1998 in dienst bij Ad Hoc, benoemd tot directeur, als opvolger van Hans Spanjersberg.

Alvast
Alvast is een snel groeiende leegstandbeheerder die in 2000 is opgericht door Jan Hein Koetsier en Paul Jeekel. De laatste is directeur. Alvast biedt oplossingen in antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur en opereert vanuit zes vestigingen. Die zijn te vinden in Rotterdam (hoofdkantoor), Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Zwolle en Tiel. Alvast heeft onder andere het karakteristieke voormalige stationsgebouw in Delft in beheer.

Anna Vastgoed en Cultuur
In 2012 is Anna Vastgoed en Cultuur toegetreden tot het KLB-register. Anna levert maatwerk leegstandbeheer en is gespecialiseerd in het ontwikkelen van tijdelijke verzamelgebouwen met publieke functies. Het bedrijf is gevestigd in Den Haag en opgericht door Willemijn de Boer. Zij is tevens directeur en heeft een vast team van vijf mensen aan haar zijde. Daarnaast werkt ze met een groep van freelancers en vrijwilligers. Ze hebben onder andere verschillende panden van de gemeente Den Haag en het statige stadspaleis aan het Lange Voorhout onder hun hoede, het voormalige woonhuis van de koningen Willem I en Willem II. Hier was tot april 2016 de Hoge Raad gevestigd.

Bewaakt & Bewoond
Bewaakt & Bewoond is al 20 jaar gespecialiseerd in leegstandbeheer en werd in 1997 opgericht door de eigenaar Jan Kees Alblas. Vanuit de thuisbasis Den Haag opereert de onderneming in heel Nederland, met onder andere het Rijksvastgoedbedrijf, provinciale en gemeentelijke overheden en institutionele beleggers als opdrachtgevers. Een bijzonder project in beheer is De Vrije Wolf in Utrecht, een cellencomplex uit 1856.

Camelot
Camelot Europe is in 1993 opgericht door Joost van Gestel en Bob de Vilder. Sindsdien is de onderneming snel gegroeid. In 2001 zette Camelot de eerste stappen buiten de landsgrenzen, in België. Inmiddels is de leegstandbeheerder actief in 7 landen; het hoofdkantoor staat in Eindhoven. Dit jaar heeft de onderneming een kantoor in Finland geopend en het komende jaar verwacht Camelot ook Zweden en Italië aan zijn bestand te kunnen toevoegen. Naast leegstandbeheer helpt Camelot ook bij het beveiligen van vastgoed en bouwplaatsen met onder andere de WatchTower en alarmkoffers. Daarnaast timmert Camelot aan de weg met nieuwbouw- en transformatieprojecten, zowel als ontwikkelaar als beheerder. In Amsterdam, Delft, Arnhem, Leiden en Eindhoven zijn de gemeubileerde studio’s (concept Camelot Campus) al up en running. Camelot heeft op dit moment 3900 units in eigen exploitatie of aanbouw.

CTM
CTM uit Den Haag is dit jaar toegetreden tot het keurmerk KLB. CTM staat voor Cultural Treasure Management en is vorig jaar opgericht door Barend Zuurmond. Hij heeft ruim 27 jaar ervaring met monumentaal leegstandbeheer, onder andere in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Het kantoor is gevestigd in een monumentaal pand aan het Lange Voorhout.

De Kabath Vastgoedbescherming
De Kabath is in 1991 opgericht met als doelstelling vastgoedeigenaren te ontzien bij de lasten en zorgen van leegstaand vastgoed. In de afgelopen 25 jaar is de organisatie uitgegroeid tot een partner voor (semi)overheden en beleggers. Sinds 1999 zijn Rijn Platteel en Baldr Schrage eigenaar van De Kabath. Met 8 collega’s bieden ze vanuit het kantoor in Velp vastgoedeigenaren bescherming bij leegstand. Ze bieden uiteenlopende diensten, zoals tijdelijke verhuur, juridische dienstverlening, onderhoud en controle, commerciële verhuur en verhuur op basis van de leegstandwet.

De Vastgoedbeschermer
Deze specialist in tijdelijk beheer van leegstaand vastgoed en herstructureringsprojecten is actief in alle regio’s. De Vastgoedbeschermer werkt onder andere voor de Universiteit Leiden, Sligro Food Group en de gemeente Alphen aan den Rijn en biedt ook diensten als energiemanagement en facilitair beheer. Aan het roer staat Jeroen van de Coolwijk, die 13 jaar geleden zijn onderneming begon. Sinds november 2017 heeft hij Dennis van Roon als operationeel manager aan zijn zijde. Met een team van 20 collega’s wordt door heel Nederland leegstaand vastgoed beheerd.

Gapph
Gapph werd in 2013 opgericht door Johan van Haaster. Twee jaar later volgde de overname van Interim Vastgoedbeheer, en toen trad ook Jeroen Fanchamps (oprichter FMT Vastgoedbeheer, nu VPS) toe als partner. Interim Vastgoedbeheer was al ruim 15 jaar actief met leegstandbeheer in Nederland en België. De Gapph Group is uitgegroeid tot een van de grootste leegstand- en vastgoedbeheerders van Europa en telt nu 70 collega’s die opereren vanuit zes locaties in Nederland, één in België en twee kantoren in het Verenigd Koninkrijk (onder de naam DEX Property Management). Het hoofdkantoor van Gapph is gevestigd in Eindhoven. Van Haaster en Fanchamps vormen samen met Victor Plattel (directeur Interim Vastgoedbeheer België) de directie.
Gapph verzorgt meer dan alleen leegstandbeheer, getuige de recente overeenkomst met Heijmans om de commerciële exploitatie van Plan B te verzorgen, het voormalige Beatrix-complex van Philips in Eindhoven. Dit is een broedplaats voor ondernemers in de creatieve industrie. Gapph verzorgt tevens de exploitatie van de woonruimten in het voormalige klooster Mariënburg in ’s-Hertogenbosch. Dat is getransformeerd tot onderwijsgebouw voor JADS en wooncomplex met 77 appartementen.

Het Vastgoedgenootschap
Dit bedrijf is gevestigd aan het Lange Voorhout in Den Haag en heeft een dependance bij Paleis Soestdijk. Het Vastgoedgenootschap heeft tot doel eigenaren van leegstaand vastgoed totaaloplossingen te helpen vinden voor primair de tijdelijke situatie, maar ook voor de langere termijn. Ook adviseren ze bij verkoop of renovatie.
VGGS Groep Holding heeft als grootaandeelhouders Lucron Holding en KPM Holding, beide voor 47,5%, en Barend Zuurmond (zie profiel CTM) voor 5%. VGGS Groep Holding is voor 100% aandeelhouder van de werkmaatschappij Het Vastgoedgenootschap. Ron van Rijn is ceo en Peter Kroonen cfo. VGGS heeft sinds 2013 het KLB-keurmerk op zak.

HOD Leegstandsbeheer
HOD is in de jaren tachtig ontstaan als ‘Huis Oppas Dienst’, een service voor vastgoedeigenaren om hun vastgoed te beschermen tegen kraak en vandalisme. De eerste opdracht was er een in de Oosterstraat in Groningen. Zo werd HOD in februari 1982 een van de eerste leegstandbeheerders van Nederland.
Vanuit Groningen is HOD verder uitgegroeid. Vanwege de toenemende vraag naar leegstandbeheer is het bedrijf in 1985 verhuisd naar Utrecht, om een landelijke dekking te realiseren. In 1994 werd Facilicom partner in het bedrijf. Door die samenwerking heeft HOD zich ontwikkeld tot een landelijke organisatie met nu 19 medewerkers. Freek Ossendrijver is directeur en Laurens Mondelaers adjunct-directeur.

Interveste Beheer
Antikraak en leegstandbeheer, dat is wat Interveste uit ’s-Hertogenbosch doet. De leegstandbeheerder heeft veel vastgoed van corporaties, zorginstellingen en gemeenten onder zijn hoede. Interveste beheert woningen in alle provincies van Nederland. Er zijn regiokantoren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht en Zwolle. Opdrachtgevers zijn onder andere Zorggroep Maas en Waal, corporaties Ymere, Woonbron en Vidomes, gemeente ’s-Hertogenbosch en het Rijksvastgoedbedrijf.

Livable
Livable is actief in de regio Rotterdam en beheert onder meer woningen voor Woonplus Schiedam, Laurens en zorgorganisaties Florence en Argos Zorggroep. Het bedrijf werd in 2011 opgericht door Dennis Cleef en sloot zich een jaar later aan bij het KLB-keurmerk. Carmen Salomans is medebestuurder. Livable wil sociale en economische doelstellingen verbinden en zo bijdragen aan de kwaliteit van het publieke domein. Livable doet dit door bewoners te matchen aan vrijwilligersorganisaties, door buurtprojecten te initiëren en door deze te monitoren.

Maximus Vastgoedbeheer
In Maastricht is gevestigd Maximus Vastgoedbeheer. Het bedrijf beheert woningen (thans circa 650), tijdelijke ateliers en werkruimte, voornamelijk in Zuid-Limburg. Opdrachtgevers zijn onder andere woningcorporaties, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en particulieren. Maximus is in 2010 opgericht en het team bestaat nu in totaal uit negen mensen, waaronder directeuren Tom Visschers en Jeroen Hermans.
Samen met Ipal doet Maximus sinds 1 april het vastgoedbeheer voor de gemeente Maastricht. Andere opdrachtgevers zijn onder meer corporaties Servatius en Wonen Zuid, gemeente Sittard-Geleen en Bouwbedrijven Jongen.

OAK Management
Sinds 7 april 2016 is OAK Management uit Den Haag opgenomen in het in het KLB-register. OAK Management werd in 2014 opgericht door Pieter van Grol en Arnoud Schollema. Laatstgenoemde heeft meer dan 15 jaar ervaring in leegstandbeheer en was tot de overname door VPS algemeen directeur van AK Beheer. OAK biedt verschillende diensten, van het beheren van leegstaand vastgoed tot het managen van korte termijncontracten. Daarbij wordt maatwerk geleverd en heeft elk object zijn eigen vorm van beheer. OAK adviseert bij financiële afwegingen, het beperken van de risico’s van leegstaand vastgoed en bij herbestemming en tijdelijke verhuur.

Prevenda
Prevenda is een allround vastgoedonderneming, actief in Nederland en België, en met disciplines op het gebied van leegstandbeheer, (tijdelijke) verhuur en makelaardij en taxaties Het Nederlandse kantoor staat in Oss, waar de onderneming vorig jaar een nieuw pand betrok. Ron Ruijs en Angelo van Schaijk zijn beiden eigenaar van Prevenda, dat sinds afgelopen voorjaar in het bezit is van het KLB-keurmerk. Zij hebben de onderneming in 2010 opgericht. Een bijzonder object in de beheerportefeuille is Fort de Hel in Willemstad, een fort uit de 18e eeuw dat deel uitmaakt van de Hollandse Waterlinie.

Stichting Atelierbeheer Slak
Slak beheert en verhuurt werk- en woonruimten voor kunstenaars en culturele organisaties in de provincie Gelderland. Meer dan 1000 kunstenaars, cultuurondernemers en bewoners werken of wonen in de panden van Slak en vele creatieve bedrijven, theatergroepen, festivalorganisaties en galeries vinden er onderdak. De stichting wordt ondersteund door de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn en werkt samen met gemeenten, woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars. De helft van de circa 175 gebouwen die Slak beheert, bestaat uit tijdelijk vastgoed in bruikleen. De stichting heeft 10 mensen in dienst en is sinds 2011 houder van het KLB-keurmerk.

Totaal Leegstandbeheer
Uit Gorinchem komt Totaal Leegstandbeheer, sinds dit jaar geregistreerd bij KLB. Deze partij werkt voor woningcorporaties, gemeenten en andere organisaties. De onderneming is gespecialiseerd in tijdelijke verhuur van woningen. De medewerkers zijn allemaal afkomstig van een corporatie of gemeente, waardoor Totaal Leegstandbeheer kennis en ervaring op het gebied van herhuisvestingstrajecten heeft. Fatih Polatli is directeur. Het bedrijf werkt onder andere samen met Tablis Wonen, Viveste, de gemeenten Vianen, Hardinxveld–Giesendam en Gorinchem, de politie, netbeheerder Stedin en Vluchtelingenwerk Nederland.

Villex
Villex Vastgoedbescherming is gespecialiseerd in het leegstandbeheer van vastgoed, zowel woningen als gebouwen met een andere functie. Directeur-eigenaar Rob Olivier startte zijn onderneming rond de eeuwwisseling en sindsdien is de personele omvang gegroeid van naar 24 medewerkers. Het bedrijf heeft drie vestigingen (Barendrecht, Haarlem, in een voormalige kerk, en Middelburg) en meer dan 2500 panden in beheer, waar meer dan 3000 bewoners onderdak vinden. Villex mag onder meer de gemeente Haarlemmermeer, corporatie De Sleutels en WVO Zorg tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villex biedt ook kantoorruimte, ateliers, bedrijfsruimte en sportruimtes en levert diensten op het gebied van antikraak, tijdelijke verhuur en transformatie.

VoorkomLeegstand
VoorkomLeegstand is gespecialiseerd in leegstandbeheer en beheert niet alleen losstaande panden zoals kantoorgebouwen, bedrijfshallen, schoolgebouwen en kerken, maar ook herstructureringsprojecten. De onderneming van Bastiaan Koetsveld uit Rotterdam heeft zich in 2011 aangesloten bij KLB. Opdrachtgevers zijn onder meer Bergopwaarts en Woonstede. In afwachting van de verkoop van kasteel Endegeest in Oegstgeest heeft VoorkomLeegstand het kasteel en de bijbehorende oranjerie tijdelijk beheerd. Dit gebeurde in opdracht van de gemeente Leiden en GGZ Rivierduinen, die er kantoor heeft gehouden. Het is in september verkocht aan Oudendal Groep.

VPS
VPS Nederland levert maatwerk op het gebied van leegstandbeheer en -beveiliging, voor alle types leegstaand vastgoed, bouwterreinen en ontwikkellocaties. Via het ondernemersnetwerk YoungStartup worden werkruimten verhuurd aan startende ondernemers. Inmiddels zijn hierbij 18.000 leden aangesloten. VPS Nederland maakt deel uit van VPS Group, dat zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk heeft. VPS beheert meer dan 50.000 objecten en heeft ruim 900 medewerkers in dienst. In Nederland werken 57 medewerkers vanuit 10 regiokantoren. Bijzondere projecten zijn Fort Isabella in Vught en de Koepelgevangenis in Breda. VPS Nederland is ontstaan nadat de Engelse moeder eerst AK Beheer en vervolgens FMT inlijfde. FMT, in 1999 opgericht door Jeroen Franchamps (thans Gapph), had zelf eerder NAK en Schrader en Schrader overgenomen.

Zwerfkei
Een van de grondleggers van het moderne leegstandbeheer in Nederland is Eyk Backer. Na jaren als beëdigd makelaar te hebben gewerkt, was hij in 1980 oprichter van Zwerfkei Bewaring. Het bedrijf introduceerde 35 jaar geleden het concept ‘bewaking door tijdelijke bewoning’, oftewel antikraakwonen. Inmiddels werkt Zwerfkei onder de meer actuele naam van Zwerfkei Tijdelijk Beheer en richt de onderneming zich op een bredere vorm van leegstandbeheer. Naast conventionele antikraak bedenkt Zwerfkei voor zijn opdrachtgevers leegstandconcepten, waarbij jonge startende ondernemers de leegstaande panden tijdelijk beheren. Ook is Zwerfkei thuis in de markt van tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet. Verder biedt Zwerfkei aanvullende diensten in het vastgoedbeheer, waarbij gekeken wordt naar kostenbesparende oplossingen op gebied van duurzaamheid. Backer was in 2009 medeoprichter van de Vereniging Leegstand Beheer Nederland en initiatiefnemer voor het oprichten van het onafhankelijke Keurmerk Leegstand Beheer. Hij is actief als algemeen directeur van Zwerfkei, in samenwerking met Patrick Jansen als commercieel directeur. Jansen werkt al meer dan 13 jaar bij Zwerfkei.