Segro legt dak distributiecentrum Tilburg vol met zonnepanelen

Segro heeft het dak van een van haar distributiecentra in Segro Logistics Centre Tilburg volledig gevuld met zonnepanelen. Het gaat om een dak van 43.900 m², waarmee een record wordt gevestigd van grootste oppervlakte aan zonnepanelen op één dak.

De bijna 11.000 zonnepanelen (modules) beslaan een oppervlakte die te vergelijken is met 7 voetbalvelden. Ze zorgen voor een energieopbrengst van 3,4 megawattpiek per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijks energiegebruik van ruim 850 huishoudens. De installatie zorgt daarbij voor een CO2-besparing van meer dan 1875 ton.

De opgewekte energie gaat direct naar de gebruiker van het pand. Op het moment dat er energie over is, wordt dat terug geleverd aan het energienet. Op die manier kan mogelijk ook de omgeving hiervan profiteren.

Tijs Derison, directeur Segro Benelux: “Wij investeren met dit project in zowel duurzaamheid als innovatie voor de huurder. De gebruikers van het pand kunnen met dit nieuwe systeem namelijk optimaal gebruik maken van de opgewekte energie en hebben inzage in de manier waarop ze de energie gebruiken. Het pand zat al in de hoogste range qua duurzaamheidslabel vanwege de Breeam Outstanding status; een status die we niet alleen willen behouden, maar ook optimaliseren.
Het ligt geheel in de lijn van onze visie op duurzaamheid om ons vastgoed verder ontwikkelen door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen, maar ook andere technieken zoals een warmte- en koudeopslag (een methode om energie in de vorm van warmte of kou op te slaan in de bodem). Dit wordt gebruikt om het distributiecentrum mee te verwarmen of te koelen.”

Als een van de grootste vastgoedontwikkelaars en -beleggers in Europa, ziet Segro een belangrijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het verkleinen van de ecologische footprint. Daarom is in 2013 de duurzaamheidsstrategie Segro 2020 in werking getreden, waarin Segro zich committeert aan het verminderen van de impact op het milieu op belangrijke gebieden zoals energie- en waterverbruik en de recycling van afval. Daarbij is met name duurzame energie een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsstrategie. Het doel is om in het hele bedrijf de capaciteit in het opwekken van duurzame energie te vergroten. De zonnepanelen in Tilburg zijn hier een belangrijke stap in.

Segro is in dit traject geadviseerd door Jan Willem Jehee van Bezonnen Energie. Stibbe trad op als juridisch adviseur.

Laatste nieuws

Evenementen