Savills: In Europa 8,6 mln m² extra DC’s nodig

Tussen 2021 en 2025 hebben pakketbedrijven in Europa 8,6 mln m² logistieke ruimte nodig om de groeiende e-commerce-vraag bij te benen.

Uit door Savills geanalyseerde data blijkt dat, op basis van een rapport van Effigy Consulting, er in 2019 in totaal 12,3 mrd pakketten werden bezorgd in Europa. In combinatie met data van Ofcom (Office of Communications, de door de overheid goedgekeurde regelgevende en mededingingsautoriteit voor de omroep-, telecommunicatie- en postsector van het Verenigd Koninkrijk), die een jaarlijkse groei van 9,1% in het aantal pakketbezorgingen laat zien, kunnen we in Europa de komende vijf jaar een stijging verwachten die vraagt om een aanzienlijke ontwikkelingspijplijn. In Nederland lag dit percentage de afgelopen jaren zelfs rond de 12%.

Ervan uitgaande dat 20% van de online gekochte goederen in dezelfde periode wordt geretourneerd, zal naar schatting 1,7 m² van de ruimte nodig zijn om de retourzendingen van pakketbezorgers te accommoderen en verwerken. In plaats van een een-op-een relatie tussen pakketretouren en logistieke vraag, is dit eerder in de vorm van een rimpeleffect veroorzaakt door nieuwe vraag van aanverwante logistieke dienstverleners.

Niek Poppelaars, director Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: ‘We hebben in de loop van 2020 een enorme toename van online winkelen gezien, grotendeels aangewakkerd door de impact van de corona-pandemie. Hoewel we verwachten dat de omnichannelstrategieën van retailers meer gestroomlijnd zullen worden om het aantal retouren te verminderen, is het duidelijk dat de vraag naar ruimte voor zowel nieuwe voorraad als retouren aanzienlijk zal zijn.’

Savills merkt ook op dat er binnen Europa op verschillende manieren wordt omgegaan met e-commerce-retouren. In lijn met het niveau van e-commercepenetratie (28% in 2020), is het Verenigd Koninkrijk vrij geavanceerd in het optimaliseren van de retourstromen. Maar met name in Nederland (e-commerce penetratie van 14% in 2019) introduceren logistieke dienstverleners (3PL’s), zoals BuyBay, nieuwe maatregelen om het retourneren van goederen gemakkelijker te maken en het proces te versnellen. Dit is ook nodig, gezien het feit dat Nederland binnen Europa het grootste percentage pakketjes retour stuurt. In Polen breiden grote retailers zoals Zalando hun netwerk van potentiële locaties uit om zowel binnenlandse kopers als de buurlanden optimaal te kunnen bedienen.

Douglas van Oers, director Logistics & Industrial bij Savills in Nederland: ‘We zien geen afname in de snelheid waarmee retailers hun ruimte uitbreiden, vooral gezien het aantal retourzendingen. Ik ben benieuwd of de winkels, als ze straks weer helemaal open mogen, de winkel zelf ook gaan inzetten als retourpunt, wat een verschuiving zal betekenen in de rol van de winkel als verkooppunt. Wat wel duidelijk is, is dat er geen one-size-fits-all oplossing is voor het retourneren van goederen, aangezien consumenten prioriteit geven aan gemak en zowel de retailers als de pakketbezorgers deze veranderende voorkeuren moeten verwerken in de indeling van hun logistieke ruimte.’