Ruimere acceptatieciteria NHG voor senioren

Voor senioren die AOW ontvangen of over maximaal de AOW-leeftijd bereiken gelden voortaan andere financieringsnormen bij het verkrijgen van een hypotheek.

Vanaf vandaag zijn ruimere acceptatiecriteria van Nationale Hypotheek Garantie voor senioren van kracht. Geldverstrekkers kunnen hypotheekaanvragen van senioren-consumenten nu toetsen op basis van de werkelijke lasten, in plaats van de gangbare financieringsnormen.

Door deze nieuwe manier van toetsen en de garantiestelling van NHG wordt de leencapaciteit van deze groep op een verantwoorde manier verhoogd, waardoor zij alsnog naar een nieuwe woning kunnen doorstromen. De afgelopen maanden heeft NHG, in nauwe samenwerking met geldverstrekkers en na gesprekken met NIBUD en AFM, alle stappen gezet om tot implementatie te kunnen overgaan. Bij SNS Bank, BLG Wonen, RegioBank en Triodos kunnen senioren direct vanaf 18 juni gebruik maken van de ruimere acceptatiecriteria. De overige geldverstrekkers volgen de komende weken.

NHG komt met dit initiatief omdat veel consumenten binnen deze leeftijdscategorie met een verhuiswens moeite hebben met het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. Veel ouderen die willen verhuizen, krijgen door aangescherpte financieringsnormen geen nieuwe hypotheek. Dat is nu veranderd.

Met de introductie van de nieuwe toetsingsmethodiek maakt NHG het voor geldverstrekkers makkelijker om maatwerk te leveren, dit levert de volgende voordelen op: ouderen kunnen op een verantwoorde manier meer lenen, ouderen krijgen makkelijker toegang tot een levensloopbestendige woning, de doorstroming op de woningmarkt wordt bevorderd.