Real estate analytics: de ontbrekende schakel

In theorie worden bij investeringsbeslissingen en taxaties alle beschikbare data meegewogen, maar er gaapt een kloof tussen theorie en praktijk.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 27 november 2020

Het schort binnen de vastgoedsector meestal niet aan marktkennis en ook de benodigde datascience is doorgaans wel voor handen. Het is de schakel ertussen die ontbreekt: professionals die de verbinding tussen deze twee disciplines kunnen leggen zijn schaars.?Hoe gaan grote en kleine vastgoedorganisaties al die versnipperde data interpreteren en vertalen in een gericht advies?

In de deelopleiding Real Estate Analytics leert de Amsterdam School of Real Estate zijn studenten een breed aantal toepassingen van data-analyse binnen de vastgoedsector. ‘De methoden van dataonderzoek en de verschillende toepassingsmogelijkheden komen aan bod. Vastgoedprofessionals leren er welke methoden geschikt zijn voor welk soort datatoepassing, wat zij kunnen bereiken met de verschillende toepassingen en hoe deze de werkprocessen binnen ondernemingen beïnvloeden en veranderen’, zegt programmamanager Jantine Schrader. ‘Er wordt in de opleiding ook aandacht besteed aan het ethische en juridische kader bij het gebruik van data. Daarnaast wordt de implementatie van data-oplossingen binnen de organisatie besproken. Welke stakeholders zijn hierbij van belang en hoe worden dataoplossingen succesvol in gebruik genomen?’

Real Estate Analytics bouwt voort op de vaardigheden uit de kernvakken van de MSRE-opleiding Investeringsanalyse en Marktanalyse. ‘De statistische en rekenkundige methoden en technieken uit deze deelopleidingen zijn onmisbaar en daarom kent de opleiding voor aanvang een instroomtoets voor studenten die deze vakken nog niet hebben afgerond’, legt Schrader uit.

www.asre.nl