RICS: Omarm kunstmatige intelligentie of wordt overbodig

Kunstmatige intelligentie krijgt een enorme impact op de gebouwde omgeving en vooral op facility management. Vastgoedprofessionals moeten die ontwikkeling goed begrijpen en omarmen.

Doen zij dat niet, dan lopen zij het risico overbodig te worden. Dat staat in de recente publicatie 'Artificial intelligence in the built environment insight paper', uitgebracht door RICS in samenwerking met de adviesgroep Artificial Intelligence in Facilities Management. 

Het rapport beschrijft hoe AI een omwenteling in het vastgoed kan veroorzaken door slimme, efficiënte gebouwen te realiseren vanaf de tekentafel tot aan de bouw. Het benadrukt hoe de sector de laatste AI-toepassingen en ontwikkelingen zoals drones en BIM (Building Information Modelling) kan inzetten om effectiever te plannen en te werken en daarbij de kwaliteit te verbeteren van gebouwen en de gebouwde omgeving.

Volgens het rapport kan artificial intelligence (AI) de gebouwde omgeving en met name het Facility Management transformeren omdat veel werkzaamheden technologie gedreven worden. Daarom is het voor vastgoedprofessionals van belang te begrijpen welke impact AI heeft op hun positie.

Automatiseren
Facility Management zal door AI veranderen vanwege het arbeidsintensieve en herhalende karakter van veel werkzaamheden. Hierdoor is deze sector een ideale omgeving om werkzaamheden die door mensen worden verricht te automatiseren. Het rapport weegt de voors en tegens af en adviseert hoe met alle veranderingen om te gaan.

Niveau dienstverlening verhogen
Paul Bagust, RICS Global Property Standards Director, meent dat de sector met name op strategisch niveau kan profiteren van AI. “Veel werkzaamheden kunnen veiliger, sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Dit kan het niveau van dienstverlening verhogen en de marges vergroten.
AI biedt de mensen die in de sector werken veel kansen. Alle ondernemingen, of ze nu klein zijn of groot, moeten er nu bij stil staan hoe deze nieuwe disruptieve technologie hun rol, de facility managementsector en de gebouwde omgeving kan transformeren. Doen ze dat niet, dan zullen ze snel overbodig worden.”

Chris Hoar, mede-oprichter van de adviesgroep AI in FM: “De hoofdboodschap van dit rapport is dat organisaties de kansen die AI biedt maximaal moeten uitnutten en de bedreigingen minimaliseren. Op die manier hebben ze een veel grotere kans dat ze controle houden over hun bedrijfsstrategie, hun richting en hun financiële gezondheid.”

Nieuwe technologie omarmen
Ed Nypels, countrymanager RICS Benelux: ”In het programma RICS Futures van 2015 hebben wij aangekondigd dat we de inzichten van opinieleiders in de vastgoedsector bij elkaar willen brengen. We willen ook de belangrijkste krachten achter de vernieuwing identificeren en aansporen om nieuwe technologie te omarmen. Zo kunnen we professionals helpen te anticiperen op veranderingen en zich nieuwe vaardigheden eigen te maken. Dat past bij onze rol van beroepsorganisatie die het maatschappelijk belang vooropstelt. Dit rapport is daarvan een goed voorbeeld.”

AI wordt relevanter voor de vastgoedsector omdat de wereld meer verstedelijkt en digitaliseert. Hoe deze technologie de vastgoed- en de facility managementsectoren kan ontwikkelen en de productiviteit verhogen wordt nader onderzocht op het wereldwijde RICS-forum over de gebouwde omgeving, op 23 april 2018 in Londen.

RICS en de Internationale Facility Management Association (IFMA) werken sinds 2016 samen om het Facility Management wereldwijd te ondersteunen op het gebied van FM-educatie en loopbaanontwikkeling.