PropertyNL Lounge: Gezonde gebouwen hebben de toekomst

Het gaat niet langer puur om gebouwen zelf, maar vooral om de mensen die in de gebouwen werken, en hoe gezond en gelukkig die mensen daar zijn

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 21 juni 2019

Van gezonde en gelukkige werknemers gaat een bedrijf beter draaien. Een bedrijf dat zijn productiviteit ziet stijgen, zal tevreden zijn met de plek waar dit gebeurt en zich een coöperatieve en trouwe huurder tonen van het pand. Werknemers blij, huurder blij, verhuurder blij, ofwel win, win, win.
Tijdens de tweede dag van de Provada ontspon zich een interessante discussie over het belang van gezonde gebouwen onder leiding van Paul Wessels van PropertyNL. In het panel lieten Alexandra Boot van Blue Building Institute, het kennisplatform dat zich inzet voor gezonde gebouwen, Ronald van der Waals van CBRE GI en Boy Lokhoff van tech start-up Healthy Workers, hun licht schijnen over deze ontwikkeling.

Meten
Panellid Boy Lokhoff van Healthy Workers toonde zich het meest uitgesproken. Hij is drie jaar geleden begonnen met zijn start-up, door data te verzamelen van werknemers over hun welzijn tijdens het werk, in combinatie met het binnenklimaat van het gebouw waar zij werken. Dat doet het bedrijf met behulp van de nieuwste technologie en wetenschappelijk gevalideerd onderzoek. De gegevens over het welzijn worden gekoppeld aan sensoren die het binnenklimaat meten. Werknemers krijgen vragen als hoe ze hun werkomgeving ervaren, wat ze van de bedrijfsfaciliteiten vinden, zoals gezonde voeding of fitness, en hoe ze bijvoorbeeld het groen in het gebouw ervaren, of de afwezigheid ervan. Maar bijvoorbeeld ook of ze goed slapen en hoe ze hun eigen productiviteit inschatten.
Lokhoff: ‘Door te meten, alle data te vergelijken en vervolgens te koppelen, kunnen bedrijven verbeteringen aanbrengen en een gezondere leefomgeving in het gebouw creëren. Hierdoor kan het ziekteverzuim omlaag en kan de productiviteit gaan stijgen.’
Ronald van der Waals van CBRE GI erkent dat. ‘Het gaat tegenwoordig veel meer om de gebruiker dan om de stenen en installaties. Werknemers hebben eisen en wensen en willen worden ontzorgd. Zij brengen voor hun werk veel tijd door in de gebouwen en het is van belang dat ze daarbinnen gezond en happy zijn.’

Verandering
‘Bedrijven als Healthy Workers zullen zeker opvolging krijgen’, verwacht Alexandra Boot van BBI. De vastgoedmarkt vraagt volgens haar om een nieuwe visie op een toekomstbestendige verduurzaming van de gebouwde omgeving. ‘Die is echt nodig’, zegt ze. Er zal breder gekeken moeten worden dan naar het CO2-arm of -vrij maken van gebouwen. Preventief inspelen op gezondheid en welzijn van de ‘bewoners’ van de gebouwen, ofwel de werknemers, is het speerpunt van de organisatie die zij mede heeft opgericht. Als bedrijven dat in kaart hebben gebracht, kunnen zij volgens haar bijvoorbeeld beter omgaan met chronische ziektes van werknemers of het groeiend aantal mensen met een lifestyle gerelateerde ziekte. ‘Die hebben een negatieve invloed op de productiviteit van het bedrijf. Daar valt veel winst te behalen’, aldus Boot. Een aantrekkelijk gezond gebouw, waar werknemers zich happy voelen, kan ook positief doorwerken bij het aantrekken en behouden van talent in de – huidige – overspannen arbeidsmarkt. Als bedrijf kun je de ‘gezonde werkomgeving’ inzetten als concurrentievoordeel.

Sector-overstijgend
Belangrijk is volgens alle drie panelleden dat er bewustzijn wordt gecreëerd over nut en noodzaak van gezonde gebouwen binnen de vastgoedmarkt. Dat kan door samen te werken over de sectoren heen aan oplossingen, innovaties en nieuwe businessmodellen. De markt komt voorzichtig in beweging. Zo tekende Dura Vermeer Bouw Hengelo, samen met Cad&Company, DWA en Healthy Workers – ook op de Provada – een samenwerkingsovereenkomst voor ‘de gezondste werkplek’. ‘Omgevingsfactoren zoals licht en geluid zullen worden afgestemd op de behoefte van de medewerkers en kunnen zo leiden tot minder stress en vermoeidheid’, aldus betrokken partijen. Vastgoedinvesteerder Cairn Real Estate, Vorm Ontwikkeling en MVGM spraken al eerder hun vertrouwen uit in het product van Healthy Workers en daarmee indirect aan het belang van gezonde gebouwen. BBI heeft ook al veel partners aan zich weten te binden, zoals Arcadis, Vesteda en ABN Amro. Maar er moet nog veel gebeuren voordat deze ontwikkeling momentum zal krijgen. Dat is niet zo verwonderlijk, met ruim 54 mln m² kantoorruimte is er veel werk aan de winkel.

Well Building Standard
Implementatie van de internationale Well Building Standard zou een stap in de goede richting zijn. Het Blue Building Institute is hier al druk mee bezig. Zo hebben zij de vertaling van de Well Building Standard naar Nederlandse normen en richtlijnen ter hand genomen. Volgens Van der Waals kan de Well-standaard zeker impact hebben op de markt en op de vergroting van het besef dat welzijn van grote betekenis is voor gebouwen. Hij is ook van mening dat het snel kan gaan als in bredere kring duidelijk wordt dat health een onderscheidende factor gaat worden bij gebouwen. Als voorbeeld noemt hij een groot logistiek bedrijf, misschien niet de eerste sector waar je aandacht voor gezondheid zou verwachten, dat gezond eten in de bedrijfskantine heeft geïntroduceerd, maar ook voetbalveldjes heeft aangelegd, waar werknemers een potje kunnen spelen.
Alle drie zijn ze het over eens dat het een niet te stoppen ontwikkeling is. Daarbij zouden bedrijven toe moeten naar het delen van de eigen verzamelde data over de prestaties van hun gebouw op het gebied van welzijn. In hoeverre bedrijven daartoe genegen zijn, is in deze fase nog lastig te voorspellen, besluit Boy Lokhoff van Healthy Workers.

Op de foto v.l.n.r. Ronald van der Waals, Alexandra Boot en Boy Lokhoff

PropertyNL Lounge
PropertyNL Lounge is een kenniscentrum en ontmoetingsplek van de belangrijkste publieke en private partijen in het vastgoed. De Lounge wordt mede mogelijk gemaakt door ABN Amro, Antea Group, Rics, gemeente Utrecht, AM, Savills, Workthere en MRP Development.