President RICS: ‘Vierde industriële revolutie bereikt het vastgoed’

De vastgoedwereld heeft te maken met ongekende disruptie als gevolg van de vierde industriële revolutie. Dé vraag is hoe vastgoedprofessionals daarop kunnen inspelen.

Dat zei John Hughes, president van de RICS bij de opening van de World Built Environment Forum Summit die de mondiaal toonaangevende organisatie van vastgoedprofessionals de afgelopen twee dagen in Londen organiseerde.

De toepassing van nieuwe technologieën vormt de basis vormen van de vierde industriële revolutie, zoals kunstmatige intelligentie, robotisering, Internet of Things, Cloud Computing en 3D printing. Een keur van toonaangevende sprekers ging in op de impact die deze revolutie heeft op de vastgoedsector.

Één van die sprekers was Guy Grainger, CEO EMEA van vastgoedadviseur JLL die sprak over een ‘sfeer van gemakzucht in het vastgoed’. Grainger: ‘De vastgoedsector werkt met 20ste-eeuwse systemen in de 21ste eeuw. De komende 10 jaar gaat alles nóg sneller veranderen. Technologie verandert businessmodellen - Veel taken in het vastgoed worden vervangen door automatisering. De klant wordt steeds sterker. Maar we moeten dit vooral als een kans zien om onze sector te veranderen.’

Tijdens de conferentie werden cijfers gepresenteerd die laten zien dat het besef wel toeneemt in het vastgoed dat oude businessmodellen geen stand zullen houden: uit een enquete van de RICS onder 1600 professionals blijkt dat driekwart denkt dat data en technologie hun vak grondig zullen veranderen, gevolgd kunstmatige intelligentie (22 %), blockchain (11 %) en crowd funding (9%).