PROVADA Who Dares maakt Rotterdam geschikt voor ouderen

Zeven maatschappelijk betrokken organisaties, verenigd in Who Dares, gaan de gemeente Rotterdam helpen om bestaande stadswijken geschikt te maken voor een gezonde toekomst voor ouderen.

Dat hebben zij vandaag afgesproken op de vastgoedbeurs Provada in Amsterdam.

Who Dares bestaat onder meer uit Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Ballast Nedam Development en de Architecten Cie. Het samenwerkingsverband won in 2017 de landelijke prijsvraag Who Cares voor de gemeente Rotterdam.

Deze prijsvraag was een initiatief van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Raad voor de Volksgezondheid en Stichting Humanitas, gesteund door de ministeries BZK en VWS. Het doel was vernieuwende ideeën op te doen door de toenemende zorgbehoefte te koppelen aan stedelijke verduurzaming. Volgens de jury kwam het team Who Dares met een wijkgerichte aanpak waarbij zorginnovatie de motor is van vernieuwing.

Vandaag spreken de gemeente Rotterdam en Who Dares de intentie uit om samen te verkennen waar de visie van Who Dares kan worden uitgerold in Rotterdam. Het doel is een bijdrage te leveren aan het geschikt maken van bestaande stadswijken voor een gezonde toekomst voor ouderen.

De opgave is urgent voor de gemeente Rotterdam. In 2040 is meer dan 20% van de Rotterdammers ouder dan 65 jaar, maar er ontbreken nog veel passende woningen. Ook de inrichting van de openbare ruimte houdt nog onvoldoende rekening met ouderen. De benodigde voorzieningen voor een zelfredzaam bestaan ontbreken veelal. Grote delen van Rotterdam zijn daarmee nog niet geschikt voor ouderen. Vooral in de oude stadswijken stapelt de problematiek zich op.

Volgens de initiatiefnemers van Who Dares vraagt de snelle vergrijzing van Nederland niet alleen om een nieuwe kijk op de stad, maar vooral om actie.