PROVADA Minister Ollogren lanceert transformatiefonds

Het Rijk steekt € 38 mln in een fonds voor binnenstedelijke gebiedstransformatie.

Marktpartijen en andere overheden zullen ook hun bijdragen aan dit nieuwe fonds moeten leveren, zodat de productie omhoog kan. Dat heeft minister Kajsa Ollongren aangekondigd op de Provada. Ze wil het nog dit jaar "up and running" hebben.

Met het fonds kan de transformatie van bijvoorbeeld verouderde bedrijventerreinen en havengebieden versneld worden. Ollongren: "Bouwen in binnenstedelijk gebied is niet altijd gemakkelijk, vandaar dat wij als Rijk daar onze bijdrage aan willen leveren. Ook heeft het Rijk aan aanjaagfunctie en een rol als bijvoorbeeld regelgeving in de weg zit. Maar de lokale partijen hebben beter zicht op wat er allemaal moet gebeuren, dus die hebben de lead bij de transformatieopgave."

De minister geeft hiermee concreet gestalte aan een van de aanbevelingen van de Landelijke Samenwerkingstafel Middenhuur onder voorzitterschap van Van Gijzel. Het fonds moet zich gaan richten op de noodzakelijke voorinvesteringen om complexe, binnenstedelijke locaties naar woongebieden te transformeren. Bij noodzakelijke investeringen valt te denken aan het bouwrijp maken van grond of het uitkopen van kleine bedrijfjes. En bij complexe, binnenstedelijke locaties gaat het bijvoorbeeld om havengebieden of oude industrieterreinen.

Ollongren maakt zich hard op de plancapaciteit ook na 2020 op orde te hebben en de verduurzaming handen en voeten te geven. "Samen staan we voor een enorme opgave om 75.000 woningen per jaar te bouwen. Door de bouwdip tijdens de crisis is de urgentie extra groot. De inhaalslag moet vooral in de stedelijke regio's plaatsvinden. In Amsterdam zijn vorig jaar 9000 woningen opgeleverd, een mooie prestatie maar lang niet genoeg om aan de grote vraag te voldoen." Volgens de minister hebben de Provincies een belangrijke rol om te zorgen dat plannen snel van een zachte naar harde status gebracht worden om na 2020 de productie op peil te houden.