PNL Lounge: ‘Goede vragen zijn de bron van innovatie’

Op de Provada bleek dat nieuwe technologie niet alleen inzicht verdiept, maar verder gaat dan alleen stenen. Het gaat ook over items als woongenot, energie en parkeren

Door Ilse Kuiper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 21 juni 2019

Verstedelijking. Winkelleegstand. Digitalisering. Blockchain. Geavanceerde technologieën en big data. In deze ‘ongekende verandering’ op de vastgoedmarkt luidt de vraag: ‘Hoe maken we vastgoed en de vastgoedprofessie ‘Fit for the Future’?’ Leden van de Rics-vakgroep Research en Innovation schreven er een paper over, die in de PropertyNL Lounge op de Provada werd besproken. ‘Bij al die veranderingen is het goed om te blijven denken vanuit de juiste kernvragen, want een ‘good question is the seed of innovation’’, aldus Jeroen Jansen MRics, senior research manager bij Bouwinvest REI, die de bijeenkomst opende.
Waar gaat de detailhandel in het stedelijk landschap heen in deze fase van ‘unieke disruption?’ Het is een van de vraagstukken die auteur Herman Kok aan de orde stelt in de paper. Faillissementen en leegstand bepalen het beeld in een periode waarin door online verkoop (momenteel 10,4% in Nederland en sterk stijgende) de fysieke winkelkassa niet langer centraal meetpunt voor succes is. Gevolg is dat detailhandelsorganisaties inzetten op de meest relevante winkels met een hoge footfall en een bovengemiddelde koopkracht per bezoeker, wat onder meer in Q1 2019 ten opzichte van Q1 2018 heeft geleid tot een daling van het Europese investeringsvolume in retailvastgoed van 62% (€ 5,1 mrd, bron: RCA Real Capital Analytics).

Verstedelijking en verdichting
Daarnaast zijn verstedelijking, verdichting en functiemenging, kortom het ontstaan van de nieuwe stad, veelbesproken items in de paper. In ‘Urban Surveyor: transdisciplinair beroepsprofiel voor een veerkrachtige stad’, in ‘Hoe houden wel middelgrote steden leefbaar’ en in ‘Verdichten en verduurzamen door integraal denken en handelen’ geven respectievelijk Geert-Joost Peek, Robert Dackus en Joris Winters hun visie over deze vraagstukken. Machiel Wolters ging in op ‘De logistieke rol van winkels’ waarbij zowel fysieke als webwinkels onder de loep werden genomen en Jan Veuger boog zich over ‘Digitalisering, blockchain en vastgoed’. Blockchain – een gedistribueerde database die een groeiende lijst van data-items bijhoudt en gehard is tegen manipulatie en vervalsing – is een van de initiatieven die aangeeft dat de vastgoedwereld zich op een kantelpunt van transitie bevindt.

Provada-paneldiscussie
Naar aanleiding van deze paper (die te bestellen is via de Rics) vond in de PropertyNL Lounge een paneldiscussie plaats tussen Allard van Spaandonk (cio Bouwinvest REI), Pieter van der Heijden (directeur Bureau Stedelijke Planning) en Ger Baron (cto van de gemeente Amsterdam), onder leiding van moderator Paul Wessels (director Research bij PropertyNL). Vragen als ‘hoe gaan we om met de huidige technologie?’ ‘hoe trekken we de juiste medewerkers aan en over welke kwalificaties moeten die beschikken?’ en ‘welke rol speelt samenwerking?’ passeerden de revue.
Volgens Van Spaandonk geven data en de nieuwe technologie veel meer inzicht, waarmee organisaties hun voordeel kunnen doen. ‘Het inzicht wordt niet alleen verdiept, maar wordt ook breder dan alleen de stenen. Ook items als woongenot, energie, parkeren en dergelijke kunnen worden meegenomen. Dat vereist ook een ander soort medewerkers, (ICT-)professionals die thuis zijn in de nieuwste technologieën: daar is grote behoefte aan.’ Dat wordt beaamd door Baron, die binnen de gemeente hetzelfde ervaart. ‘We zijn vooral blij dat we door middel van data vastgoed duurzamer en toekomstbestendig kunnen maken. Vragen als ‘vinden mensen het fijn om hier te wonen?’ of ‘voegt dit winkeltje wel iets toe?’ kunnen nu veel sneller en beter beantwoord worden.’ Van der Heijden herkent de ontwikkelingen zoals geschetst door zijn voorgangers. ‘De skills waarop we medewerkers selecteren, zijn dezelfde. We zoeken energieke mensen die goed kunnen samenwerken en beschikken over een zeker abstractieniveau.’ Eén van de belangrijkste uitdagingen binnen zijn organisatie is volgens Van der Heijden om de vertaalslag te maken van jong naar oud. ‘Jongere medewerkers zijn veel beter opgeleid in geavanceerde technologie, oudere kunnen op dat terrein nog veel leren.’ Als het gaat om samenwerking waren alle sprekers het er unaniem over eens dat praten wel moest leiden tot daadwerkelijke stappen.
Het was een levendige discussie, die werd gevolgd door een diploma-uitreiking aan nieuwe Rics-leden door Liselot Dalenoord (country manager Rics) en een drukbezochte netwerkbijeenkomst.

Over Rics
Rics (Royal Institution of Chartered Surveyors) bindt wereldwijd 125.000 vastgoedprofessionals in 148 landen. Het Nederlandse ledenbestand omvat ruim 1000 geaccrediteerde vastgoedprofessionals die volgens de kwalificaties van Rics werken en de titel MRics (Member of Rics) mogen voeren. Leden zijn vanuit verschillende vakgroepen actief. Het was de vakgroep Research en Innovation die het initiatief nam voor de paper ‘Een markt in de greep van ongekende verandering. Hoe maken we vastgoed en de vastgoedprofessie ‘Fit for the Future’?’

PropertyNL Lounge
PropertyNL Lounge is een kenniscentrum en ontmoetingsplek van de belangrijkste publieke en private partijen in het vastgoed. De Lounge wordt mede mogelijk gemaakt door ABN Amro, Antea Group, Rics, gemeente Utrecht, AM, Savills, Workthere en MRP Development.