PGGM betaalt BAM € 130 mln voor belang in PPS-vennootschap

PGGM betaalt € 130 mln voor een belang van 50% in BAM PPP, de dochteronderneming van Koninklijke BAM Groep die op de markt is voor publiek–private samenwerkingen met een totale vermogenswaarde van € 12,1 mrd.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 27 november 2020

De verkoop heeft BAM maandag voorbeurs bekendgemaakt. De koers reageerde positief op de samenwerking, die na afronding leidt tot een toename van het eigen vermogen van BAM met ongeveer € 125 mln.

Meer armslag
PGGM, de asset manager van het pensioenfonds Zorg & Welzijn, heeft een apart Infrastructure Fund. Dit fonds heeft de intentie uitgesproken om een 50% belang te nemen in BAM PPP.

De uitbreiding van de samenwerking biedt volgens de bouwer BAM PPP meer armslag en flexibiliteit om de portefeuille verder uit te breiden, waardoor de groei zowel in de Europese thuislanden als in nieuwe PPS-markten wereldwijd kan worden versneld.

PGGM Infrastructure Fund is van plan circa € 130 mln te betalen, bestaande uit een vergoeding van circa € 100 mln bij de afronding van de overeengekomen transactie en een aanvullende vergoeding indien BAM PPP in de komende jaren specifieke financiële doelstellingen behaalt.

Voor BAM leidt de afronding van deze transactie tot een toename van het eigen vermogen met circa € 125 mln, inclusief een herwaardering van het aangehouden aandelenbelang van BAM naar de marktwaarde. ‘Ik ben erg gelukkig met deze belangrijke stap, die versnelde groei zal brengen, waarvan beide aandeelhouders zullen profiteren’, zei topman Ruud Joosten van BAM in een toelichting.

Uitbreiding samenwerking
In 2011 vormden PGGM en BAM een joint venture om zich gezamenlijk te richten op PPS-investeringen in de thuismarkten van BAM. In augustus van dit jaar werd de uitbreiding van de samenwerking tussen PGGM en BAM PPP al aangekondigd.Door deze uitbreiding van de samenwerking zal de capaciteit van BAM als ontwikkelaar en manager van PPS-concessies beter kunnen worden benut, meent BAM.

Een eerste stap in de uitbreiding van het partnerschap is op 30 juni 2020 gezet. Toen vergrootte PGGM zijn belang in 21 projecten die op dit moment onderdeel zijn van de BAM PPP–PGGM joint venture (van 80% naar 90%). Deze uitbreiding biedt PGGM een directe mogelijkheid om zijn investeringsvolume uit te breiden en voor BAM om waarde te realiseren uit de bestaande investeringsportefeuille van BAM PPP. Deze transactie had al een positief effect op BAM’s gecorrigeerd resultaat vóór belastingen in de eerste helft van het jaar van circa € 14 mln.

Erik van de Brake, hoofd Infrastructure PGGM, zei in augustus: ‘We zien aankomen dat als gevolg van dit succes het huidige investeringskapitaal van de joint venture binnenkort volledig zal zijn besteed. Zowel PGGM als BAM heeft belangstelling om de samenwerking verder uit te bouwen. Door gebruik te maken van de synergieën, ervaring, deskundigheid en wereldwijde netwerken van beide organisaties vormen PGGM en BAM een unieke combinatie, met de capaciteiten om de uitstekende trackrecord te continueren en onze gezamenlijke groeiambities waar te maken.’

Frans den Houter, cfo/ad interim ceo Koninklijke BAM Groep: ‘Het is voor BAM een aantrekkelijk perspectief om onze sterke samenwerking met PGGM voort te zetten. Dit stelt ons in staat om de ervaring die we de afgelopen 20 jaar hebben opgebouwd in het ontwikkelen en beheren van PPS-projecten, in combinatie met onze technische deskundigheid, verder te benutten. Onze participatie in nieuwe markten zal zijn gericht op onze rol als ontwikkelaar en investeerder. We zullen betrokkenheid bij de bouwactiviteiten alleen overwegen in onze thuismarkten, waar projecten passen binnen onze geselecteerde product–marktcombinaties en technische kerncompetenties.’

PGGM en BAM PPP
Op 30 juni 2020 beheerde PGGM voor diverse pensioenfondsen een vermogen van € 246 mrd en administreerde de pensioenen van 4,4 mln deelnemers.

BAM PPP opereert namens Koninklijke BAM Groep op de markt voor publiek–private samenwerking. BAM PPP is actief in vijf landen in Europa: Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Duitsland. De onderneming is gericht op de realisering van wegen en spoorwegen, onderwijs- en gezondheidszorgprojecten, justitiële inrichtingen en overige gebouwen. BAM PPP heeft financial close bereikt voor 49 projecten, met een totale vermogenswaarde van € 12,1 mrd.