Overeenkomst met koper Groot Handelsgebouw

Vijftien aandeelhouders hebben een koopovereenkomst getekend met een investeerder die het Groot Handelsgebouw in Rotterdam wil overnemen. 

De potentiële koper wil Groothandelsgebouwen nog niet bekend maken.  

De overeenkomst is nog niet door alle aandeelhouders getekend. Degenen die wel hebben getekend bezitten samen ongeveer 86% van de aandelen. Ze hebben zich verplicht de door hen gehouden aandelen en certificaten te verkopen voor een bedrag van € 56,65 per aandeel.

In 2016 ontvang Groothandelsgebouwen ook al een indicatief bod van € 47 per aandeel. De deal ging niet door omdat een groep aandeelhouders de prijs te laag vond.

Het Groot Handelsgebouw is het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland en omvat 110.000 m² vloeroppervlak, met 180 huurders. Ook verschillende horecagelegenheden en het Cambridge Innovation Center (CIC) vinden er onderdak. Het complex dat is ontworpen door Huig Maaskant meet 220 bij 85 meter en is 43 meter hoog.

Het wederopbouwmonument is getaxeerd op € 177,9 mln (ultimo 2017, € 61,5 per aandeel).

In de overeenkomst is vastgelegd dat de koper het recht heeft de overdracht van de aandelen uit te stellen, in welk geval de koopprijs zal worden verhoogd met € 0,28 per maand. De overeenkomst houdt geen uiterste datum voor de overdracht van de aandelen in en heeft het due diligence onderzoek als opschortende voorwaarde. Dit zal uiterlijk op 26 februari 2018 zijn afgerond.

De koper zal op ieder moment voor de afronding van de transactie daarvan af kunnen zien, waarbij hij in een aantal gevallen een break fee aan de aandeelhouders verschuldigd is - afhankelijk van de reden van beëindiging - van € 500.000 of € 1 mln.
Indien koper de overeenkomst beëindigt op grond van wanprestatie van een of meer van de aandeelhouders met als gevolg dat koper van hen minder dan 80% van de aandelen in Groothandelsgebouwen kan verkrijgen, is de aansprakelijkheid van de aandeelhouders gemaximeerd op € 500.000.