Oproep voor meer onderzoek

Voor wetenschappers en onderzoekers komen steeds meer onderzoeksgegevens beschikbaar, waardoor meer en beter inzicht ontstaat in de voorraad commercieel vastgoed in Nederland.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 26 april 2018

De groeiende hoeveelheid data over de voorraad commercieel vastgoed in Nederland moet een stimulans zijn voor een reeks van onderzoeksvragen. op pagina 18 in deze editie wijzen Roel van de Bilt en Maartens Donkers (Rabo Real Estate) er bij de presentatie van het jaarlijkse Rabo Vastgoedbericht op dat het belangrijk is nader onderzoek te doen naar het aanbod van commercieel vastgoed, omdat nu de bandbreedte tussen gepubliceerde marktgegevens over voorraad te groot is en er behoefte is aan eenduidige informatie en definities.

De aanpak van PropertyNL Ventu Research levert informatie op die een analyse van de landelijke voorraad kantoren kan versterken. Het doel is niet om de bestaande rapporten in twijfel te trekken, maar om door eenheid van definities de autoriteit van de informatie te verbeteren. Nu zijn de uitgangspunten weinig transparant en is onderzoek tijdrovend voor wetenschappers en researchafdelingen van vastgoedbedrijven. Het ideaal is het leveren van kwantitatieve gegevens, waar wetenschappers en onderzoekers kwalitatieve informatie aan toevoegen.

BAG
In het verleden hebben onder andere onderzoekers als Rudolf Bak met een eigen aanpak en relatief beperkte middelen een belangrijke bijdrage geleverd aan het inzicht in voorraadcijfers van kantoren in Nederland. Inmiddels is de hoeveelheid (overheids)data over de voorraad enorm toegenomen. De basis voor het voorraadonderzoek is tegenwoordig de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot standaard voor voorraadgegevens in Nederland: sinds 2009 hebben gemeenten de wettelijke taak om basisgegevens over adressen en gebouwen bij te houden in de BAG. Deze basisregistraties zijn erop gericht de informatievoorziening in Nederland beter te ordenen.

In de Catalogus Basisregistratie Adressen en Gebouwen (versie 2018), opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Milieu, zijn de uitgangspunten en voorschriften opgenomen die ervoor zorgen dat objecten in de BAG overal op dezelfde manier worden vastgelegd. Hiermee is voor het eerst een standaard ontstaan voor de voorraad in Nederland, met eenduidige informatie en definities. Zo wordt de bepaling van de gebruiksoppervlakte van een verblijfsobject gedaan conform de NEN 2580:2007.

Het Kadaster beheert de BAG en stelt de gegevens beschikbaar aan organisaties met een publieke taak, instellingen, bedrijven en particulieren. De minister van I&M is verantwoordelijk voor de BAG. Alle organisaties met een publieke taak zijn vanaf 1 juli 2011 verplicht tot afname van de gegevens uit de BAG en hebben een terugmeldplicht als zij op eventuele fouten in de gegevens stuiten.

Nieuw onderzoek
De voorraadgegevens die BAG oplevert, leveren stof op voor nieuw onderzoek naar bijvoorbeeld leegstand in Nederland. Zo staat in de onderzoeksverantwoording van marktrapporten over de kantorenmarkt vaak nog het bekende cijfer van een kleine 50 mln m² voorraad kantoren (500 m² of groter). Hieraan worden dan gegevens over het aanbod gekoppeld om tot een schatting van de leegstand te komen. Op basis van de uitgebreidere data die nu door de BAG beschikbaar zijn, blijkt echter dat de gehele voorraad van boven de 500 m² maar liefst 78,92 mln m² telt. Nader onderzoek naar de samenstelling van de kantorenvoorraad met dit objectieve cijfer als uitgangspunt verdiept het inzicht. (Wetenschappelijk) onderzoek zou gebaat zijn bij een dergelijke aanpak, omdat uitgangspunten en definities duidelijker worden en de autoriteit van het vastgoedonderzoek daarmee toeneemt.