Ontbreken rookmelder is gebrek aan gehuurde

Woningeigenaren hebben nog een dikke week de tijd om de wettelijke verplichte rookmelder aan te schaffen en te installeren. Volgens makelaarsvereniging NVM kunnen huurders bij het ontbreken ervan in aanmerking komen voor huurprijsvermindering.

Vanaf 1 juli 2022 geldt er een verplichting tot het hebben van rookmelders, zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw. Dit betekent dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning ten minste één rookmelder is. Daarnaast dienen er ook rookmelders te zijn in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, zoals meestal de hal, gang en overloop.

Verplicht bij oplevering

De bovenstaande verplichting rust op de eigenaar van de woning. De verkoper van een woning is dus na 1 juli 2022 in beginsel gehouden om de woning met vereiste rookmelders te leveren aan de nieuwe eigenaar. Gebeurt dit niet, dan zou de discussie kunnen ontstaan of er sprake is van een gebrek in de zin van artikel 6.3 van de koopovereenkomst.

Goed geïnformeerde koper

De NVM wijst er wel op dat het ontbreken van de rookmelders de koper bekend of kenbaar zal zijn. ‘Al bij de bezichtiging kan de oplettende koper opmerken dat er rookmelders ontbreken. En de geïnformeerde koper zal de verplichting tot het hebben van rookmelders in de woning haast niet kunnen zijn ontgaan. Het ontbreken van de rookmelders zal dus waarschijnlijk voor rekening en risico van de koper komen.’

Gebrek aan gehuurde

Verhuurders ontkomen niet aan de installatieplicht. Wordt de verplichte rookmelder niet op tijd geplaatst, dan lopen verhuurders het risico op een huurprijsvermindering. Het ontbreken van de rookmelders kan immers als een gebrek in de zin van artikel 7:204 lid 2 Burgerlijk Wetboek (BW) worden aangemerkt. Wel moet de huurder op zijn beurt z’n medewerking verlenen voor het plaatsen van de melders. Dit vorm volgens de NVM een dringende werkzaamheid waaraan huurders op grond van artikel 7:220 lid 1 BW hun medewerking dienen te verlenen.

Vervangen batterijen

Alhoewel het plaatsen van de rookmelders de verantwoordelijkheid van de verhuurder is, is de huurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelder (zoals bijvoorbeeld het vervangen van de batterijen) als zijnde een kleine herstelling, zoals bepaald in het besluit Kleine Herstellingen.