Nieuwbouwmarkt steeds bepalender

De dalende trend in het nieuwbouwaanbod van koopwoningen drukt een steeds grotere stempel op de dynamiek en koopprijsontwikkeling in de bestaande woningvoorraad.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2019

Dit belemmert de mogelijkheden om door te stromen vanuit een bestaande koopwoning, waardoor ook het aanbod van bestaande koopwoningen stagneert.

De dynamiek op de markt van bestaande woningen komt hierdoor onder druk te staan en de koopprijzen van bestaande en nieuwbouwkoopwoningen blijven stijgen. Het inmiddels hoge prijsniveau zorgt weer voor vraaguitval aan de onderkant van de koopwoningmarkt, omdat de woningen voor koopstarters steeds moeilijker te financieren zijn. Het adagium van de makelaardij ‘locatie, locatie, locatie’ lijkt vervangen te kunnen worden door ‘bouwen, bouwen, bouwen’. Dat blijkt uit de 26e Monitor Koopwoningmarkt over Q2 2019 van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

De markt van nieuwe koopwoningen blijkt eigenlijk al sinds het midden van 2017 in een neerwaartse ontwikkeling te zitten. In Q1 2019 (de meest actuele beschikbare gegevens) komt het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lager uit dan in Q4 2018: een kleine 7100 verkochte nieuwe koopwoningen (Q4 2018: ruim 7800 woningen, –9,3%). In vergelijking met Q1 2018 is er sprake van een forse daling (–17,5%).

Uit de meest recente gegevens van zowel de NVM als het CBS blijkt dat de koopprijzen voor bestaande koopwoningen nog blijven stijgen in de meeste regionale woningmarkten. Door het verminderde aanbod en de aanhoudende prijsstijging lijkt de dynamiek op de koopwoningmarkt structureel onder druk te komen staan. Het Kadaster registreerde in Q2 2019 dan ook wederom minder transacties van woningen (52.500) dan Q2 2018 (een daling van 0,8% op jaarbasis).

 

www.tudelft.nl/2019/bk