Nieuwbouw Nieuwegein mag door; Twee uur zon per dag volstaat

Het plan voor de bouw van 450 woningen aan het Doorslagkanaal in Nieuwegein kan doorgaan. In een uitspraak verklaart de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de bezwaren van een omwonende ongegrond.

De uitspraak gaat over het bestemmingsplan ‘Doorslagzone’ dat de gemeenteraad van Nieuwegein in oktober 20221 heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt vier woonblokken met ruim 450 woningen voor starters en senioren mogelijk in het gebied voor het Stadshuis en theater De Kom aan het Doorslagkanaal. Het gaat om een zogenoemd gecoördineerd project waarbij het college van burgemeester en wethouders van Nieuwegein een omgevingsvergunning heeft verleend voor het bouwproject.

Een omwonende is tegen beide besluiten in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat het gebied onbebouwd moet blijven, omdat het uitzicht vanaf het Stadsbalkon naar de Doorslag door de hoogbouw verdwijnt. Bovendien vreest hij een gebrek aan zonlicht in de maand december, in het bijzonder de voorziene hoogbouw op de voormalige NVM-locatie aan de Noordstedeweg. 

Volgens hem zal hoogbouw het karakter van de binnenstad flink aantasten en de voorziene nieuwbouw zal ten koste gaan van groen. Hij wijst erop dat er bij hevige regen wateroverlast kan ontstaan. De beoogde bouwdichtheid zou bovendien onvoldoende ruimte laten voor evenementen, zoals een kermis.Ook zou er volgens de omwonende geen behoefte zijn aan meer woningen binnen de gemeente en zou er geen rekening zijn gehouden met de leefbaarheid van de binnenstad.

De Afdeling bestuursrechtspraak verklaart in haar uitspraak de bezwaren van de omwonende ongegrond. De afdeling ziet geen grond in het betoog van de omwonende geen grond voor het oordeel dat het bestemmingsplan niet in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening, meer in het bijzonder met de leefbaarheid van de binnenstad. De Afdeling acht in dit verband ook van belang dat het hier gaat om binnenstedelijk gebied en dat in de omgeving van het plangebied al hoge gebouwen voorkomen.

Ten aanzien van het wegvallen van de ruimte voor bijvoorbeeld een kermis merkt de Raad van State op dat er al in 2020 door de gemeente werd besloten dat er vanaf 2021 geen kermis meer in Nieuwegein zou plaatsvinden. Ten aanzien van het verminderde zonlicht meldt de afdeling dat  ergeen wettelijke normen bestaan. Wel werd er een "Bezonningsstudie Doorslagzone" uitgevoerd. 'In de bezonningsstudie is de lichte TNO-norm toegepast. Aan deze norm wordt voldaan als er gedurende twee uren per etmaal bezonning mogelijk is in de periode van 19 februari tot en met 21 oktober. Daarbij is het geen vereiste dat de bezonning aansluitend plaatsvindt. Uit de bezonningsstudie volgt dat aan de lichte TNO-norm wordt voldaan.'

De bouw van de nieuwe woningen kan dus doorgaan.

Laatste nieuws

Evenementen