Nederland aantrekkelijk voor investeringen in datacenters

Na Scandinavië biedt Nederland de meest interessante markt voor vastgoedinvesteringen in datacenters. Dat blijkt uit de door Savills gelanceerde ‘Data Centre Investment Index’. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat privacy- en datawetgeving zal leiden tot een toenemende behoefte aan kleinschalige binnenlandse faciliteiten, die de datacenter beleggingsmarkt in heel Europa zal stimuleren.

In 2017 werd er € 450 mln geïnvesteerd in Europese datacenters. Volgens Savills vond de afgelopen tien jaar 41% van alle transacties plaats in het Verenigd Koninkrijk. Investeerders raken echter steeds meer vertrouwd met de sector, waardoor beleggers hun focus hebben verbreed naar Europa als geheel.

De komende vijf jaar wordt een vervijfvoudiging van het dataverkeer verwacht. Om die reden heeft Savills de meest aantrekkelijke locaties in Europa geïdentificeerd om in te investeren. Er zijn twintig landen vergeleken op twaalf punten die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van datacenters. In de top vijf van deze ranglijst worden de eerste vier plekken ingenomen door Scandinavische landen, Nederland maakt de top vijf compleet. De landen scoren met name goed vanwege lage energiekosten, een relatief koel klimaat en de beschikbaarheid van water.

 'Aangezien datacentergebruikers huurcontracten afsluiten van minimaal tien jaar en er ook in toenemende mate interesse in sale-and-lease-back mogelijkheden, biedt de sector aantrekkelijke beleggingskansen. Door institutionele beleggers zoals AXA en CBRE Global Investors wordt steeds vaker geïnvesteerd in datacenters. De hoeveelheid beschikbaar kapitaal heeft de yields de afgelopen jaren flink doen dalen tot een bandbreedte van 5% tot 7%. Wij verwachten dat deze rendementen de komende maanden en jaren verder zullen dalen door het volwassen worden van deze deelmarkt', aldus  Jan de Quay, head of Investment bij Savills.

img
Redacteur
Profiel