NVM: prijsontwikkeling Den Haag en Rotterdam overstijgt die van Amsterdam

Met het krimpende woningaanbod komt aan de prijsstijgingen maar geen einde, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

In de afgelopen jaren is de aandacht vaak uitgegaan naar de regio Amsterdam. Daar zijn de prijzen het afgelopen kwartaal weliswaar flink gestegen in vergelijking met een jaar eerder, maar er zijn inmiddels regio’s waar de prijs van de verkochte woningen het afgelopen jaar harder omhoog zijn gegaan. Zoals Den Haag met ruim 24% en in mindere mate Rotterdam met een plus van 15%.

'De vraag in de regio Den Haag is het afgelopen jaar hard gestegen, terwijl het aanbod bij lange na niet voldoende is om aan de vraag te voldoen', zo verklaart NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Naast de reguliere woningzoeker komen NVM-makelaars steeds meer expats tegen bij bezichtigingen, in centraal gelegen buurten gaat het soms wel om 40% tot 50% van de bezichtigers. Daarnaast zijn particuliere beleggers op de Haagse woningmarkt actief; zij kopen 1 op de 5 woningen. En in Den Haag strijken ook woonconsumenten neer vanuit Amsterdam.

Ook in Rotterdam komen NVM-makelaars veel beleggers en Amsterdammers tegen op zoek naar een koopwoning. Er zijn in Rotterdam meer kopers uit Amsterdam afkomstig dan uit een buurgemeente als Capelle of Barendrecht. Binnen de regio Rotterdam is de prijsontwikkeling het hoogst in de gemeente Rotterdam (+19%) en Schiedam (+17%).

Jaarsma vreest dat door stagnerende nieuwbouw, een slinkend aanbod aan koopwoningen, forse prijsstijgingen en te weinig corporatieverkopen de woningmarkt meer en meer vastloopt. Hij wil ingrijpende maatregelen om de woningmarkt weer gezond te maken. 'Daar zit een belangrijke rol voor alle partijen: overheden, bouwers, projectontwikkelaars en makelaars en -taxateurs. Samen kunnen we de neergang een halt toeroepen en zorgen voor een prachtige woontoekomst voor alle Nederlanders.'

Volgens hem gaat het in steeds meer delen van het land niet best. De daling in het aantal door NVM-makelaars verkochte bestaande koopwoningen, die de NVM eind 2017 al constateerde, zet in 2018 versterkt door. Er zijn in het afgelopen kwartaal van 2018 bijna 13% minder woningen van eigenaar veranderd vergeleken met een jaar geleden. In totaal verkochten de NVM-makelaars ruim 33.800 woningen (totale markt: 48.000), bijna 5.000 minder dan een jaar eerder.

'Of het nu gaat om bestaande bouw, nieuwbouw, huurwoningen – sociaal en vrij -, of als het gaat om de transformatie van commercieel en agrarisch vastgoed, of om wijzigingen in het financieel-fiscale systeem bij huur en koop. We moeten nu echt samen de handen aan de ploeg slaan', aldus Jaarsma. 

 

img
Redacteur
Profiel