NVM/VGM NL: huurprijzen in de vrije sector stijgen verder door

De huurprijzen in de vrije sector woningmarkt stijgen verder door, zo blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers van NVM en VGM NL. Ook waren er in het afgelopen kwartaal 5% meer transacties dan in de eerste drie maanden van 2022.

 

De stijging van het aantal transacties is niet overal terug te zien. In de vier grote steden loopt het aantal verhuurtransacties juist terug. En varieert het prijsbeeld. Rotterdam laat over het afgelopen jaar een prijsdaling zien van 6,1%. Amsterdam (+5,1%), Utrecht (+7,4%) en Den Haag (+ 11,8%) kenden juist stijgingen.

In drie van de vier steden blijft de prijsontwikkeling achter bij de nationale trend: een gemiddelde stijging van de m²-prijs ten opzichte van een jaar eerder met 11,8%. Die stijging hangt samen met het relatief grote aandeel nieuwbouwwoningen (25%) dat afgelopen periode is verhuurd. De vierkante meter prijs van verhuurde nieuwbouwwoningen is het afgelopen jaar met 18,2% gestegen naar € 18,12.

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes wordt de huurmarkt met deze prijsstijgingen steeds ontoegankelijker. “Ook in de huursector raakt de bereikbaarheid van een woning verder uit zicht. De minister is kordaat aan de slag gegaan, maar lijkt het grotere plaatje uit het oog te verliezen. Beperkende regelgeving voor beleggers zoals de opkoopbescherming en de vele maatregelen en beleidsvoornemens rond verhuur, zoals de voorgenomen regulering van het middensegment en de door de overheid bepaalde huurprijsstijging, raken de huurmarkt in het hart. Met naar het zich laat aanzien alleen maar verliezers.”

Met een gemiddelde m²-prijs van € 21,01 is Amstelveen de gemeente met de hoogste huurprijzen

img
Redacteur
Profiel