Mipim: De toekomst van de wereld in het zonnetje

De zon schijnt hopelijk in Cannes, zodat de brainstormsessies over de mondiale problemen in een positieve setting kunnen plaatsvinden

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2019

Dit jaar is de 30ste versie van de vastgoedbeurs Mipim in het Franse Cannes. Met 26.000 bezoekers verwacht de organisatie ook dit jaar weer meer vastgoedprofessionals dan het voorgaande jaar (toen werden er 24.200 verwacht). Het gaat bij deze telling om de toegangskaarten voor de beurs in het Paleis des Festivals die verkocht worden, maar niet iedere bezoeker vertoont zich op de echte beurs. Menigeen plant zijn afspraken in de hotels op en rond de boulevard de la Croisette of organiseert zijn eigen besloten event op een van de gehuurde boten in de haven.

Ban Ki-moon
Met 26.000 bezoekers is de beurs kleiner dan de Expo Real, die elke oktober in München plaatsvindt. De Duitse beurs heeft de naam wat serieuzer te zijn dan de Franse versie, waar het voorjaarzonnetje het netwerken op een van de terrassen sterk veraangenaamt.
Dit jaar staat de Mipim in het teken van ‘Engaging the future’. En misschien is het deze keer toch wel de moeite waard om even het zonnetje te verlaten en in het Grote Auditiorium van het Paleis naar de openingsspeech te luisteren. Die wordt deze keer uitgesproken door Ban Ki-moon, van 2007 tot 2017 de baas van de Verenigde Naties. Zal hij zijn visie op de uitdagingen in de wereld, van klimaatverandering tot economische veranderingen, kunnen vertalen naar de business van de vastgoedmarkt?
Aan ‘engaging the future’ hangt de Mipim thema’s als: hoe wordt economische groei duurzaam, hoe kan die groei gestabiliseerd worden en wat betekent dat voor de ‘community’ en voor de kwaliteit van het leven? De organisatie wil mondiale vraagstukken en sociale onderwerpen en hun impact op de vastgoedmarkt voor het voetlicht brengen.
Over de invloed van mondiale kwesties gesproken: voordat u bij Ban Ki-moon langsgaat, kunt u om 10.00 uur diezelfde dinsdag misschien even uw licht opsteken bij de stand van Londen, waar op dat moment innovatie het discussiethema is. Hoewel de Brexit niet op het officiële programma staat, kan die toch moeilijk genegeerd worden.

Europa mijden
Wie denkt dat Europa voorlopig even gemeden moet worden om het stof van de Brexit te laten dalen, kan woensdag terecht bij een bijeenkomst over het ontwikkelen en investeren in de Verenigde Staten. Daar praat David Steinbach, cio van ontwikkelaar Hines u bij. Als u echter denkt dat het wel meevalt, of dat de Brexit juist kansen biedt, dan kunt u op diezelfde dag ook de visie van de Europese baas van Prologis, Ben Bannatyne horen. Hij praat u bij over de invloed van arbeidstrends op distributieruimten.
Naast logistieke ruimte is wonen in Nederland op dit moment de meest geliefde investeringscategorie. Daarom is het misschien wel interessant om inzicht te krijgen in de onderzoeken van Marissa Plouin, housing policy analist van de OECD. Zij is een van de sprekers op het Inclusion Forum op donderdag. Dat is nadat u in de ochtend een update hebt gekregen van belangrijke Europese burgemeesters en politieke leiders, die in het Majestic Hotel hun ervaringen en best practices zullen uitwisselen. De Nederlandse Steven Zeeman, directeur Continental Europe van Greystar, is daar een van de sprekers.

Factsheet Mipim
Dinsdag 12 tot vrijdag 15 maart
Paleis des festivals, Cannes Frankrijk
Toegangsprijs: € 1950 (zonder belasting)
3350 standhouders
26000 bezoekers verwacht, van wie 5400 investeerders, 3800 ceo’s en andere directieleden en 195 journalisten
Ook nog bezoekers die geen toegangsbewijs voor de beurs hebben, maar wel op de boulevard de la Croissette rondlopen
heel veel bijeenkomsten, zowel in het beursgebouw als daarbuiten

147 Nederlandse bedrijven
Een willekeurige greep: ASR, Altera Vastgoed, AM, APF, Arcadis, Ballast Nedam, Being Development, Bouwinvest BPD, Caransa, DRS Real Estate, Equity Estate, Fakton, Fortress, Heijmans, Kaan Architecten, Kempen & Co, Merin, Orange Capital Partners, Propertize, Randstad (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht), UN Studio, Van Deursen Vastgoed, Vastel, VastNed, Vesteda, Zadelhoff Beheer en ZZDP Architecten

Een greep uit het conferentieprogramma:
Making space for… Innovation
Dinsdag 12 maart, 10.00–13.00 uur Londen Stand
Ban Ki-moon, voormalig secretaris van de VN
Dinsdag 12 maart, 14.00 uur, Grand Auditorium
Investering & developing in the United States
Woensdag 13 maart, 10.30–12.00 uur, Salon Debussy
Labour trends impacting the logstics real estate market
Woensdag 13 maart, 14.00 uur, Indigo Room
Mayors & political leaders
Donderdag 14 maart, 8.00–11.00 uur, Majestic Hotel
Inclusion Forum: Gender Balance
Donderdag 14 maart, 15.15–16.00 uur, Magenta Room