Mipim 2022 voelde weer als vanouds

Niemand vergat de oorlog in Oekraïne, maar na twee jaar corona was er op de Mipim ook weer plaats voor toevallige ontmoetingen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

‘Het was bijna weer als vanouds’, aldus Huib Boissevain, ceo van Annexum, na een welbestede week op de Mipim in Cannes. Boissevain gaat elk jaar naar Cannes, maar de laatste keer is nu alweer drie jaar geleden. Sinds de afgelasting van 2020 deed organisator RX nog een poging met een mini-Mipim in september 2021, maar daar bleek alleen een select gezelschap heen te gaan.

‘Ouderwetse’ beurs

Voor dit voorjaar zette RX weer vol in op een ‘ouderwetse’ beurs. De editie van dit jaar is dan ook weer bezocht door naar schatting 17.000 mensen. Dat zijn er fors minder dan de 26.000 van 2019, maar mondkapjes speelden niet de hoofdrol en handen werden weer volop geschud. Wie dacht de begroeting met een vuist af te kunnen, werd soms even verwonderd aangekeken.
‘Het voelde weer als de Mipim van voor corona, maar misschien nog net iets rustiger’, zegt Stibbe-advocaat Boris Cammelbeeck, gespecialiseerd in vastgoedtransacties, huurrecht en projectontwikkeling. ‘Van onze kantoren in Amsterdam, Brussel en Luxemburg waren er elk drie personen, dus negen mensen in totaal.’
Ook Boissevain had de indruk dat het wat minder druk was. Toch liepen er op straat veel mannen in pakken, de zalen van restaurants zaten vol en het uitpuilende terras van Caffé Roma tegenover het Palais des Festivals had uitlopers tot op de rijbaan. Afstand houden leek overal alweer passé.

Donkere wolk

Toch hing er ook, zoals overal in Europa, een donkere wolk boven de Boulevard de la Croisette. 2500 kilometer naar het oosten vallen er bommen, en dat is minder ver dan het lijkt. De Mipim-organisatie zei op 1 maart dat het de strekking van de Franse sancties in acht moest nemen, wat betekende dat Russische partijen niet aanwezig konden zijn. Ook Oekraïense vertegenwoordigers ontbraken voor het grootste deel, omdat ze wel iets anders aan hun hoofd hebben dan een beurs.
‘Er is veel aan de hand in de wereld’, zegt Boissevain. ‘Op de Mipim merk je meteen dat de Russen er niet zijn, want die zijn altijd heel prominent aanwezig.’ De oorlog in Oekraïne was een terugkerend onderwerp van gesprek volgens Boissevain, en uit alle meningen kwam een diffuus beeld naar voren. Hij heeft de nodige contacten in Duitsland en hoorde bijvoorbeeld hoe ze daar over het conflict denken. ‘Het was voor mij nuttig om bijvoorbeeld allerlei bankiers te spreken. Dat maakt het voor mij ook een efficiënte beurs.’ Ook Cammelbeeck voerde veel gesprekken over Oekraïne, en die waren niet van zakelijke aard.

Hulp aan Oekraïners

Tijdens de beurs waren burgemeesters van Poolse steden en plaatsen in de Baltische staten uitgenodigd om te spreken. Een manifestatie op woensdag omstreeks het middaguur vestigde de aandacht op Oekraïne: ‘Stand with Ukraine at Mipim’. Olga Balytska, woordvoerder van de bokser-burgemeester van Kiev, Vitali Klitschko, beet het spits af en deed een emotionele oproep aan de wereld om aan Oekraïne te blijven denken. Daarna spraken de burgemeesters van onder meer Vilnius (Litouwen), Poznan (Polen) en Riga (Letland).
Voor de Mipim had Rémon Vos van CTP al € 10 mln gedoneerd aan de UNHCR, de vluchtelingorganisatie van de Verenigde Naties. Gedurende de dagen van de beurs sijpelden meer initiatieven uit de vastgoedhoek door. Zadelhoff stelde voor vluchtelingen een kantoorpand beschikbaar in Kronenburg in Amstelveen, Urban Interest een pand in Leiden en Newomij een leegstaand kantorencomplex in Dordrecht (zie ook pagina 28). Tijdens de Mipim bleek verder dat Lex Brans, director Task Force Housing, een concreet plan heeft voor tijdelijke huisvesting met modulaire units. Hij riep grondeigenaren op hiervoor grond ter beschikking te stellen.

Schreeuwend dure kaartjes

De ontspanning na twee jaar corona en aandacht voor de oorlog in Oekraïne op de achtergrond streden om de voorrang. Toch liepen bezoekers zeker niet met lange gezichten over de beursvloer, keken ze ook naar de jachten in de haven en zaten ze ook buiten op de terrassen. Boissevain: ‘Net als veel andere vaste bezoekers van Cannes koop ik geen toegangskaartje, want dat is schreeuwend duur. Ik kan mijn afspraken af buiten het beurscomplex.’ Boissevain vond het heel nuttig om in Cannes te zijn, zodat hij persoonlijk toelichting kon geven op veranderingen bij Annexum, zoals die op het gebied van projectontwikkeling en het doen van grotere transacties.
Boissevain kijkt met tevredenheid terug: ‘De Mipim heeft voor mij gedaan wat zij moet doen. Tijdens corona was alles gepland, alles ging volgens afspraak en achter een schermpje. Nu kwam ik weer gewoon mensen tegen.’ Die toevallige ontmoetingen zijn volgens Boissevain heel belangrijk. Er waren ook allerlei Nederlandse kennissen op de Mipim, en die spreekt hij dan weer. ‘Je doet heus niet meteen zaken, maar vaak is er wel een beginnetje.’

Zinvol

Ook Cammelbeeck van Stibbe zei een goede Mipim gehad te hebben: ‘Het was heel zinvol.’ Vooraf maken hij en zijn collega’s afspraken met collega’s van andere kantoren en cliënten, maar ook met goede relaties. ‘Het is waardevol om iedereen weer spreken in een andere setting, dan is het niet meer alleen puur zakelijk’, legt hij uit.
Stibbe organiseert voor zijn relaties tijdens elke Mipim een diner voor een man of 60. Het was geen probleem de zaal vol te krijgen. ‘Er waren weer echt veel mensen, en iedereen heeft tijd’, aldus Cammelbeeck. ‘Door het jaar heen heb je het druk en zit je soms midden in een deal, maar in Cannes is er wat meer tijd voor het sociale aspect. Iedereen is onderhand wel klaar met Teams.’