Ministerraad stemt in met vijftal gemeentelijke herindelingen

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met vijf herindelingsvoorstellen.

Het gaat om drie samenvoegingen in de provincie Noord-Holland en twee in de provincie Noord-Brabant: Amsterdam & Weesp, Beemster & Purmerend, Heerhugowaard & Langedijk, Landerd & Uden en het viertal Boxmeer, Cuijk, Mill en St. Hubert en Sint Anthonis. Indien het parlement instemt met deze herindelingen, dan komt het aantal gemeenten in Nederland in 2022 op 345.

 

Toevoeging Weesp aan Amsterdam

Na verschillende pogingen om de bestuurskracht te versterken heeft Weesp, na een referendum in 2018, besloten samen te willen gaan met Amsterdam. Op verzoek van de gemeenten gaat deze herindeling niet in op 1 januari 2022, zoals gebruikelijk, maar op 24 maart van dat jaar.

 

Toevoeging Beemster aan Purmerend

Om het voorzieningenniveau voor de inwoners van Beemster op peil te houden, heeft de gemeente Beemster besloten een bestuurlijke fusie met de gemeente Purmerend aan te gaan. Sinds 2014 hadden beide gemeenten al een gezamenlijke ambtelijke organisatie, in 2022 volgt een bestuurlijke fusie.

 

Nieuwe gemeente Dijk en Waard

Ter versterking van haar bestuurskracht heeft de gemeente Langedijk het initiatief genomen tot een samenvoeging met de gemeente Heerhugowaard. Gezamenlijk verwachten de gemeenten beter in staat te zijn om hun inwoners goede dienstverlening te bieden en een sterke samenwerkingspartner in de regio te zijn. Omdat een deel van de inwoners van de kernen Koedijk en St. Pancras ook een sterke oriëntatie heeft op de gemeente Alkmaar, wil de nieuwe gemeente voor deze kernen ‘grenzeloos besturen’. Samen met de gemeenten in de regio Alkmaar willen Heerhugowaard en Langedijk hiervoor een speciaal bestuurlijk arrangement uitwerken.

 

Nieuwe gemeente Maashorst

Om hun bestuurskracht te versterken en om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan regionale opgaven, kiezen de gemeenten Landerd en Uden ervoor om samen te gaan. De nieuwe gemeente Maashorst streeft na een groene gemeente te worden met een stevige ambitie qua dienstverlening, voorzieningen en werkgelegenheid en met zes sterke kernen rondom natuurgebied De Maashorst.

 

Nieuwe gemeente Land van Cuijk

De gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en St Hubert en Sint Anthonis willen graag samengaan om als nieuwe gemeente Land van Cuijk de vitaliteit en het eigen karakter van de 29 kernen in de gemeente te versterken. Met hun gebundelde krachten zullen zij een krachtiger partner zijn in onder andere de regio en voor de provincie en het Rijk.