Ministeriegebouw getransformeerd tot ‘Soza’ voor statushouders, studenten en startups

Het voormalige kantoor van het ministerie van Sociale Zaken bij station Den Haag Laan van NOI is in gebruik genomen als onderkomen voor statushouders, studenten en startups.

Het gebouw van 30.000 m², Soza genoemd, wordt de komende vijf jaar voor die functies gebruikt. Het plan is om het pand, ontworpen door de architect Herman Hertzberger, deels te slopen om de verbinding met de stad te herstellen en te transformeren naar een multifunctioneel gebouw waarvan minimaal 70 procent geschikt zal zijn voor stadshuizen en appartementen. De andere 30 procent zal ingevuld worden met retail, hotelopleidingen, studentenhuisvesting en kantoren.
De huurders van de commerciële meters kunnen meegroeien met de ontwikkeling, de locatie is daarvoor groot genoeg. Zo kan er een geschikt schuifplan gemaakt worden waarmee de startups op termijn kunnen doorgroeien in hun huisvesting tot een volwassen bedrijf.

MRP SoZa, de projectontwikkelaar en eigenaar van het pand aan de Hannoverstraat 4, is een samenwerking tussen Vorm en MRP Development, een samengaan van Meijer Realty Partners en het voormalige ASR Vastgoedontwikkeling.