Minder woningen verkocht in Noord-Holland en Flevoland

Het aantal verkochte woningen is licht toegenomen ten opzichte van verleden jaar. In augustus zijn er 20.892 woningen verkocht, wat 0,5% meer is dan afgelopen jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het beeld is dat het verschil met verleden jaar toe neemt. Het aantal verstrekte hypotheken nam ten opzichte van verleden jaar toe met 9,6% naar 31.972.

Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster, licht toe: “We zien vooral dat de trend van het stijgend aantal verkopen nu buiten de Randstad doorzet.”

Daling in Noord-Nederland
In Noord-Nederland (-5,6%) is het aantal transacties gedaald, evenals in Flevoland (-10,1%). Deze trend zet door. Afgelopen maand steeg het aantal transacties ten opzichte van vorig jaar in Zeeland (25,2%), Friesland (14,3%), Groningen (12,4%), Overijssel (6,2%), Drenthe (4,0%), Gelderland (2,0%) en Noord-Brabant (0,9%). Dat zijn de provincies waarin het aantal woningverkopen na het herstel van de woningmarktcrisis achterbleef.

Meer verkochte eengezinswoningen
Van de vijf woningtypen die worden onderscheiden, nam in augustus het aantal twee-onder-een-kapwoningen (9,2%) gevolgd door de vrijstaande woningen (4,5%) het sterkst toe. Beide woningtypen stegen vorige maand ook al ten opzichte van een jaar terug. De toename van de eengezinswoningen (3,5%) en de daling van het aantal appartementen (-6,3%) heeft alles te maken met de regionale ontwikkelingen. In de meer landelijke regio’s staan meer grondgebonden woningen.

Stijgend aantal afgesloten hypotheken
Het Kadaster registreerde in augustus 2.800 (9,6%) nieuw afgesloten hypotheken meer dan in augustus vorig jaar. In totaal werd er voor 9,9 miljard euro aan hypotheken afgesloten in augustus.