Minder nieuwe winkelcentra door stijgende online verkoop

De ontwikkeling van nieuwe winkelcentra in Europa en ook Nederland daalt als gevolg van de focus op kwaliteit en placemaking.

Dat constateert Cushman & Wakefield in het nieuwste European Shopping Centre Development rapport. Het tempo waarin winkelcentra in Europa worden ontwikkeld vertraagt en laat een daling zien van 23% op jaarbasis naar 3,8 mln m² in 2017. Veranderend consumentengedrag en de nog altijd stijgende online omzetten zijn belangrijke factoren in de daling van planmatig ontwikkelde winkelcentra. De focus van ontwikkelaars en beleggers ligt vooral op de kwaliteit van winkelcentra en op placemaking in antwoord op het nog altijd stijgende aandeel van online retail.

Winkelcentra moeten volgens Cushman & Wakefield meer dan ooit een 'bestemming' worden door de combinatie van retail, leisure en entertainment waardoor de passantenstromen verhogen en de verblijfsduur van de consument wordt verlengd.
Naar verwachting zal er de komende twee jaar ongeveer 6,6 mln m² nieuwe winkelmeters worden opgeleverd in Europa, waarbij er een aanzienlijke kloof tussen Oost- en West-Europa zal zijn. Voor West-Europa wordt een afname van circa 21% verwacht bij een groei van ruim 12% in Centraal- en Oost-Europa.

Winkelcentra-ontwikkelingen in Nederland
In Nederland worden winkelcentra – met uitzondering van Leidse Rijn Centrum – voornamelijk gerenoveerd of uitgebreid. Zo opende recent de vernieuwde Kalverpassage van 13.000 m² in Amsterdam en zal deze maand in Utrecht het nieuwe winkelcentrum Leidsche Rijn Centrum (22.800 m²) openen. In Utrecht is ook het deels gerenoveerde winkelcentrum Hoog Catharijne al gedeeltelijk geopend. Dit winkelcentrum van 100.000 m² zal naar verwachting in 2019 volledig openen. Op de langere termijn wordt in 2020 de opening van de Mall of The Netherlands (voormalig Leidsehage) in Leidschendam verwacht, dit winkelcentrum is dan met 117.000 m² het grootst van Nederland.

Kenmerkend aan deze winkelcentra is een hoogwaardige kwaliteit met een uitstraling van internationale allure, waarbij wordt gefocust op de combinatie van diverse functies gericht op het verlengen van de verblijfsduur van de consument.
Arjen Boesveldt, head of retail Cushman & Wakefield in Nederland: 'De ontwikkeling die je in heel Europa ziet, en dus ook in ons land, is dat eigenaren van winkelvastgoed samen met retailers veel meer gericht zijn op het bieden van een sociale en recreatieve beleving. Er komen steeds meer nieuwe formats waarbinnen leisure en foodretail een belangrijke rol spelen. Alles gericht op het verhogen van de passantenstromen en natuurlijk het verlengen van de verblijfsduur en het verhogen van de bestedingen. Het gaat in de huidige retailmarkt echt om de combinatie van winkelen met ontmoeten, werken, ontspanning en vermaak.'

Voorraad van 166 mln m²
De totale voorraad winkelruimte in Europa bedroeg begin 2017 166,5 mln m² wat een stijging betekent van 2,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. West-Europa neemt hiervan 109,7 mln m² voor rekening en Centraal- en Oost-Europa 56,8 mln m². In 2017 was Turkije het land met de meeste winkelcentra-ontwikkelingen dat alleen al in het tweede halfjaar 495.000 m² nieuwe winkelmeters op de markt bracht. Turkije wordt gevolgd door Rusland met 330.000 m² nieuwe ontwikkelingen en Polen op de derde plaats met 298.000 m².

Foto: gerenoveerde en geopende deel winkelcentrum Hoog Catherijne Utrecht