Leegstand binnenstad Enschede neemt fors af

De leegstand in de binnenstad van Enschede loopt al enkele jaren fors terug. Daarnaast komen bezoekers meer voor de gezelligheid en nemen de bestedingen toe.

De leegstand daalde van 9,7% per 1 september 2017 naar 7,5% per 1 oktober 2017.

CityTraffic brengt voor de gemeente Enschede het aantal bezoekers aan de binnenstad in kaart, door middel van wifi-tracking. In week 40 waren er ruim 320.000 bezoeken aan de binnenstad, waarvan 263.000 unieke bezoekers. De gemiddelde bezoektijd is 1 uur en 28 minuten.

Uit het laatste rapport van Locatus blijkt dat de leegstand van het winkeloppervlak opnieuw is afgenomen, naar 7,5%. In die cijfers is de komst van Decathlon naar de Zuidmolen nog niet meegenomen.

Uit de eerste resultaten van de jaarlijkse bezoekersenquête van I&O Research blijkt dat Enschede steeds meer een winkelstad wordt (september 2017). Bezoekers zeggen meer voor de gezelligheid naar de stad te komen, en minder met een specifiek doel. De nabijheid, de omvang en de diversiteit van het winkel- en horeca-aanbod is wat bezoekers aantrekt. Vooral kleine straatjes met bijzondere winkels en het snuffelmilieu trekken meer bezoekers. Opvallend is ook de stijging van de gemiddelde besteding van bezoekers vergeleken met vorig jaar: van € 96 naar € 106.