Krimp is cruciaal om scheefwonen in VK aan te pakken

De sleutel tot het ontrafelen van de huisvestingscrisis in het VK ligt in het aanpakken van de onderbezetting van gezinswoningen met meer dan 15 miljoen ‘overtollige’ slaapkamers, volgens een nieuw rapport van het Centre for the Study of Financial Innovation.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 17 juli 2020

Het rapport ‘Te weinig, te laat? Huisvesting voor een vergrijzende bevolking’, van professor Les Mayhew, hoogleraar statistiek aan de Cass Business School, laat zien dat onderbezetting het meest voorkomt onder de oudere bevolking, waar mensen vaak alleen of in paren wonen.

Het rapport toont aan dat ouderen moeten worden aangemoedigd om een kleinere woning te zoeken. Het gebrek aan ouderenhuisvesting in het VK beperkt echter de mogelijkheden voor miljoenen mensen die openstaan voor verhuizen, maar besluiten te blijven.

De analyse van professor Mayhew toont aan dat als de situatie niet verbetert, het totale slaapkameroverschot – meer dan één slaapkamer per persoon – naar verwachting 20 mln zal overschrijden in 2040, met bijna 13 mln mensen ouder dan 65 jaar die in grotendeels ongeschikte woningen leven.

De afnemende omvang van huishoudens houdt verband met de vergrijzing van de Britse bevolking, waarbij de groei van oudere huishoudens naar verwachting verantwoordelijk zal zijn voor 36% van de verwachte 3,7 mln toename van het aantal Britse huishoudens in 2040. Professor Mayhew: ‘Als meer gezinswoningen zouden worden vrijgemaakt door inkrimping, kunnen gezinnen onder op de huizenladder een grotere woning betrekken, waardoor meer nieuwe kopers de huizenmarkt kunnen betreden.’

 

www.cass.city.ac.uk