Koning opent nieuwe woningfabriek Barli

Koning Willem-Alexander heeft in Uden de nieuwe woningfabriek van Barli geopend. De woningfabriek bouwt kant-en-klare houten woningen voor woningcorporaties en ontwikkelaars. 

Met enkele luide knallen van een spijkertacker opende koning Willem-Alexander op 20 april de nieuwe woningfabriek van Barli. Dat deed hij door een plank van lindehout te bevestigen op de voorgevel van de eerste Barli Base Family, de nieuwe gezinswoning van de Udense modulaire houtbouwer. De Barli Base Family is een woning met meerdere verdiepingen, een vaste trap en twee of drie slaapkamers. 

Lees ook: De woningnood te lijf

De openingshandeling was het slotakkoord van een dag die in het teken stond van bereikbaar en betaalbaar bouwen. Ook over de houtsoort van de plank was nagedacht: die was van lindehout, een inlandse houtsoort die al eeuwen gebruikt wordt bij speciale gelegenheden en koninklijke feestelijkheden. De koning maakte verder onder meer een rondleiding door de nieuwe productiehallen en sprak met medewerkers. Er werken zo’n 150 ‘aanpakkers’ in de woningfabriek van Barli, die nu zo’n 35.000 m2 groot is (vier voetbalvelden). De ook aanwezige Aedes-voorzitter Martin van Rijn was in ieder geval al dolenthousiast: 'Er komen drie woorden in me op als ik hier rondkijk: sneller, beter, betaalbaar. Barli laat zien dat het met innovatie kán.'

Lees ook: Industriële bouw woningen in vier jaar tijd verdubbeld

Barli is in 1986 opgericht en bouwt modulaire, circulaire woningen op basis van houtskeletbouw. Dat doet het Udense bedrijf vooral voor woningcorporaties en ontwikkelaars, maar ook voor de recreatiemarkt en de particulier. Jaarlijks produceert Barli ongeveer 800 woningen in vijf productie- en assemblagehallen in Uden. Het betreft veelal duurzame houten woningen. Door de modules grotendeels in de fabriek te bouwen en niet op de bouwplaats zelf, kunnen projecten sneller opgeleverd worden. De woningen zijn voor 95% klaar (incl. keuken, sanitair, installaties e.d.) als ze naar de bouwlocatie worden getransporteerd. De permanente woningen kunnen ook worden ingezet op tijdelijke locaties (flexwonen).