Kantorenkrapte Amsterdam nekt DNB en andere zoekers

De Nederlandsche Bank (DNB) is op zoek naar 25.000 m² kantoorruimte omdat zijn onderkomen aan het Frederiksplein moet worden gerenoveerd. Die ruimte lijkt niet makkelijk te vinden. 

De schaarste aan kantoorruimte in Amsterdam lijkt niet alleen talloze zoekers, maar volgens Het Parool nu ook DNB te treffen. De Centrale Bank moet over twee jaar verkassen voor broodnodige renovatie van het huidige kantoor aan het Frederiksplein. Mogelijk is er iets te vinden op Sloterdijk, als daar EMA (Europees Medicijnen Agentschap) zijn pand kan verlaten om de nieuwbouw aan de Zuidas te betrekken.

De zoektocht naar kantoorruimte door DNB komt bovenop de vraag bij talloze zoekers. Volgens vastgoedadviseur Colliers, zo meldt Het Parool, staat er nog 6,4% van de kantoren leeg, hoewel de gemeente Amsterdam het nog heeft over ruim 10%. Colliers denkt dat Amsterdam elk verouderd kantoor nog meerekent, hoewel iedereen in de markt weet dat met de strengere duurzaamheidseisen veel niet meer verhuurbaar is.

Al langer is te merken dat de schaarste aan kantoorruimte Amsterdam nadeel bezorgt. Zo becijferde CBRE dat de verhuur van kantoren in 2017 daalde ten opzichte van 2016 omdat er domweg geen beschikbaar kantoor meer te vinden was. Ook is krapte merkbaar door de prijzen van kantoorruimte die in Amsterdam nieuwe records breken, volgens Colliers op sommige locaties tot €435/m².