Kantoren Zoetelaarpassage getransformeerd naar woonruimte

De Vries Ontwikkeling heeft de kantoorruimte in de Zoetelaarpassage in Almere getransformeerd naar woonruimte. De 94 appartementen zijn turnkey opgeleverd aan de Alliantie.

Nog geen anderhalf jaar geleden zijn transformatiespecialist De Vries Ontwikkeling en de Alliantie gestart met de metamorfose van de kantoorruimte boven de Zoetelaarpassage. Daarvoor had De Vries Ontwikkeling de kantoren aangekocht van Unibail-Rodamco. Zo’n 10.000 m² leegstaande kantoorruimte werd omgebouwd naar 94 huurappartementen. In De Zoetelaar komen naast starters ook ouderen en statushouders te wonen. Het gebouw is verduurzaamd door ondermeer nieuwe kozijnen en zonnepanelen op het dak aan te brengen.

De Alliantie bouwt in vijf jaar tijd zo’n 1000 sociale huurwoningen in Almere. “Dat is hard nodig, want er zijn lange wachtlijsten”, licht Eddo Rats van de Alliantie toe. “We bouwen nieuwe woningen, bijvoorbeeld in Haven, Poort en Stad, en zoeken daarnaast naar bestaande locaties om te transformeren. De Zoetelaar is daar een mooi voorbeeld van. Het is zonde om kantoren leeg te laten staan, dus toen De Vries Ontwikkeling met het plan kwam om dit gebouw een tweede leven te geven, hebben we natuurlijk meteen ja gezegd.”

Het gebouw, een ontwerp van oud Rijksbouwmeester Rijnboutt en heeft vele levens gehad. Na de oplevering medio jaren tachtig was onder andere de gemeente Almere hierin gehuisvest. Daarna zijn er diverse kantoren in gevestigd en een Hogeschool. Vanaf 2010 is het steeds minder geworden als gevolg van verslechterende economische omstandigheden. Mede als gevolg van de onthuringsstrategie van Unibail-Rodamco is het kantorendeel van de Zoetelaar de laatste jaren vrijwel in zijn geheel leeg komen te staan. Met als doel deze ruimte te verkopen als te transformeren kantoorruimte.

In 2015 heeft het winkeldeel van De Zoetelaarpassage al een facelift ondergaan. Hierin zijn landelijk opererende winkelformules zoals Lidl en Tanger gevestigd, maar ook lokale winkeliers met voornamelijk speciaalzaken.

Laatste nieuws

Evenementen