Kantoor in Hong Kong ruim vier keer duurder dan in Amsterdam

Hong Kong heeft Londen’s West End van de eerste plaats gestoten als duurste kantorenlocatie. Dit blijkt uit het nieuwste jaarlijkse Office Space Across the World-rapport van Cushman & Wakefield dat de huisvestingskosten van 215 kantoormarkten in 58 landen onderzoekt.

Op basis van gevalideerde data wordt een ranking gemaakt van kosten per werkplek en de werkplekdichtheid van nieuwe en herontwikkelde kantoren wereldwijd. Amsterdam staat in de ranking op de 56ste plaats met gemiddeld $ 6400 per werkplek. Qua kosten is Amsterdam daarmee in internationaal perspectief aantrekkelijk voor kantoorhoudende organisaties terwijl binnen Nederland de kosten per kantoorwerkplek in Amsterdam hoger zijn dan in andere steden.

Beperkt aanbod en de aanhoudend hoge vraag hebben ertoe geleid dat de huisvestingskosten in Hong Kong met 5,5% zijn gestegen naar $ 27.431 per kantoorwerkplek. Dit dwingt grote multinationals en corporates tot decentrale spreiding van hun activiteiten naar goedkopere regio's in China. Ter vergelijk: de huisvesting van 100 medewerkers in een kantoor in Hong Kong kost net zo veel als het huisvesten van 300 medewerkers in Toronto, 500 in Madrid en 900 in Mumbai. In Londen daarentegen daalden de huisvestingskosten per werkplek sinds 2016 met 19% naar $ 22.665 per kantoorwerkplek per jaar. Een belangrijke oorzaak hiervan is de devaluatie van de Britse pond. Ook in Parijs zijn de kosten gedaald. Deze kantorenstad staat wel in de top tien maar is bijna de helft goedkoper dan Londen.

Koersfluctuaties
Gedurende de afgelopen twaalf maanden stegen de gemiddelde jaarlijkse kosten per werkplek wereldwijd met 1,5%. De stijging is voornamelijk veroorzaakt door kostenstijgingen in Noord- en Zuid-Amerika (4,2%) en in Azië-Pacific (3,4%). De gehele EMEA-regio liet het afgelopen jaar een daling van 1,3% zien. Belangrijkste veroorzaker van de veranderingen in de ranking zijn koersfluctuaties van internationale valuta.

Samen met stijgende werkplekkosten is ook de werkplekdichtheid in 2017 toegenomen. Dit is het aantal medewerkers binnen een bepaald vloeroppervlak. Dit heeft vooral te maken met efficiëntie in combinatie met krapte op de kantorenmarkten van de traditionele ‘power cities’ zoals New York, Londen, Tokyo en Hong Kong. Het rapport bevestigt trends die al langer zichtbaar zijn op de kantorenmarkt. Zo blijkt dat de tech-sector minder verbonden is met de traditionele ´power cities´ dan banken en financiële instellingen. Technologie heeft ervoor gezorgd dat mensen altijd en overal kunnen werken. Dit heeft een flinke verandering gebracht in kantoorconcepten die inspelen op maximale efficiëntie en flexibiliteit en tegelijkertijd faciliterend zijn aan nieuwe manieren van samenwerken, ontmoeten en onderlinge verbondenheid.

Nederland
In het onderzoek zijn acht Nederlandse steden meegenomen, dit zijn Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Maastricht en Groningen. De kosten voor een kantoorwerkplek in Amsterdam zijn met $ 6400 het hoogst in Nederland. Rotterdam, Den Haag en Utrecht volgen op enige afstand met bedragen tussen de $ 3100 en $ 3500. De afstand met Arnhem, Eindhoven, Maastricht en Groningen is aanzienlijk groter met bedragen tussen de circa $ 2200 en $ 2700. In internationaal perspectief liggen de kosten voor een kantoorwerkplek in Nederlandse steden laag met Amsterdam op positie 56 in de wereldranglijst.

Herman van den Berg, Head of Occupier Services Cushman & Wakefield: 'Nu de digitalisering zo ver is doorgedrongen dat mensen overal kunnen werken is de vraag naar kantoorruimte afgenomen. Bedrijven optimaliseren de werkruimte in hun kantoren. Waar elke medewerker vroeger een eigen werkplek had is dat nu teruggelopen tot 0,8 en soms wel 0,6 werkplek per medewerker. Wij noemen dat de flexfactor die ervoor heeft gezorgd dat bedrijven tot wel 30% meer kwaliteit kunnen krijgen tegen 30% lagere kosten.”

Frank van der Sluys, Head of Research Netherlands: 'Onlangs is bekend gemaakt dat het Europees Medicijnagentschap (EMA) naar Amsterdam komt. De uiteindelijke keuze ging tussen Milaan en Amsterdam. Om meerdere redenen, maar zeker ook met het oog op kosten, een goede keuze, want de gemiddelde jaarlijkse kosten per werkplek in Milaan zijn bijna $ 300 hoger dan in Amsterdam. Vanuit internationaal perspectief is Nederland in toenemende mate een interessante bestemming voor kantoorgebruikers met sterke economische, fiscale, sociale, politieke en culturele fundamenten én dus ook gunstige huisvestingskosten.'

Laatste nieuws

Evenementen