Johan Conijn neemt afscheid als bijzonder hoogleraar

Op 17 januari 2019 heeft Johan Conijn afscheid genomen als bijzonder hoogleraar Woningmarkt aan de UvA vanwege de ASRE. Deze leerstoel heeft hij sinds 1 juni 2006 bekleed.

Conijn hield een afscheidscollege over ‘Kennis is als een fata morgana. Hervorming van de woningmarkt: resultaten en lessen voor de toekomst’. Hij stelde dat het beter laten functioneren van de woningmarkt vergt dat we voortdurend onze kennis over de woningmarkt ter discussie stellen en herijken op basis van nieuwe ontwikkelingen.

Conijn richtte zich als bijzonder hoogleraar aan de UvA op de economische aspecten van de woningmarkt. Het kabinet Rutte/Samson had de hervorming van de woningmarkt het speerpunt van zijn beleid gemaakt. Er zijn goede resultaten bereikt, zoals de geleidelijke vermindering van de hypotheekrenteaftrek en de beperking van de hypotheekschuld in de koopsector.

Er is echter ook veel misgegaan, waaruit lessen zijn te trekken, aldus Conijn. De bouw van nieuwe woningen is verwaarloosd, waardoor er nu een woningtekort is. De corporatiesector heeft als gevolg van de invoering van de verhuurderheffing veel investeringscapaciteit verloren, die nu node wordt gemist. De groei van het middensegment in de huursector is onvoldoende van de grond gekomen. Koopstarters worden door particuliere beleggers, die koopwoningen omzetten in huurwoningen, van de markt verdrongen (het zogenoemde ’buy-to-let’).

Conijn stelt dat het hervormingsbeleid per saldo meer problemen heeft gecreëerd dan opgelost. De kennis die we meenden te hebben over de woningmarkt bleek als een fata morgana te verdampen. De belangrijkste oorzaak is dat de gevolgen van het oplopende woningtekort niet zijn voorzien.

Het college werd gegeven in de Aula van de Universiteit, de Oude Lutherse Kerk, in Amsterdam. Ruim 250 aanwezigen woonden deze plechtigheid bij.  

Conijn blijft als emeritus hoogleraar actief voor de ASRE en het vakgebied.