Joep Bastiaans wint de Jeroen van der Veer Scriptieprijs

Masterstudent Joep Bastiaans van de TU Delft inventariseerde welke gemeenschappelijke woonconcepten recent ontwikkeld zijn voor ouderen en onderzocht in hoeverre die aansluiten bij hun wensen en behoeften.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

Met zijn Masterscriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’ won hij de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2021.

De snel vergrijzende bevolking vraagt om meer diverse woonconcepten voor senioren. Gemeenschappelijk wonen (GW) is een veelbelovende oplossing om contact en onderlinge steun te bevorderen, eenzaamheid tegen te gaan, en de kosten voor volksgezondheid te verlagen. Het is een opkomend fenomeen dat deze projecten worden ontwikkeld door professionele partijen. Dit kan het aanbod voor senioren mogelijk sneller en toegankelijker maken dan projecten die door bewoners worden georganiseerd. Er is echter weinig bekend over de ervaring van de eindgebruikers. Daarom stond in dit onderzoek de vraag centraal: In hoeverre stellen professionele gemeenschappelijke woonconcepten voor senioren de eindgebruikers tevreden?

‘De scriptie adresseert een zeer belangrijk onderwerp: de maatschappelijke opgave van vergrijzing, zorg, voorkomen van eenzaamheid en de veranderende rol van sociale netwerken. Het onderzoek laat overtuigend zien dat een huis met alle gemakken, collectieve voorzieningen binnen handbereik en gelijkgestemden als buren helpt, maar dat voor voldoende eigenaarschap er echt een extra stap gezet moet worden’, aldus het juryrapport.

De masterscriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’ is te vinden op de TU Delft repository (https://repository.tudelft.nl/islandora/search/?collection=education)

Laatste nieuws

Evenementen