JLL: vraag naar kantoren van hoge kwaliteit blijft groot

De vraag naar kantoorruimte van hoge kwaliteit blijft hoog, vooral in de vijf grootste Nederlandse steden.

Zo blijkt uit het jongste kwartaalrapport over de ontwikkeling van de kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL. “Cijfers over het tweede kwartaal van 2022 onthullen de opgehoopte vraag na de coronapandemie”, aldus de onderzoekers. In vergelijking met een jaar eerder is sprake van een groei van de opname met 57%  naar 330.000 m2.

En de vraag blijft volgens JLL hoog. Dat kan worden afgeleid uit het aantal nieuwe zoekopdrachten voor kantoorruimte het afgelopen kwartaal. “Nieuwe zoekopdrachten voor kantoorruimte met een omvang van meer dan 200.000 m2  voorspellen stabiele tot stijgende opnamecijfers voor komende kwartalen.”

De kantorenleegstand blijft naar verwachting stabiel. Wel signaleert JLL onvoldoende kwalitatief goed aanbod. In meerderheid is sprake van B-kwaliteit, terwijl gebruikers juist op zoek zijn naar A-ruimte. Deze mismatch stuwt de prime rents tot € 485 /m² /jaar in 2022 Q2. Hoogwaardige kantoorgebouwen geleverd in het afgelopen kwartaal zijn onder andere  CD One en Max & Moore in Amsterdam. The Cath in Utrecht wordt naar verwachting opgeleverd op de rand van Q3 en Q4.

img
Redacteur
Profiel