JLL: Stedelijk logistiek vastgoed heeft de toekomst

Logistiek vastgoed blijft ondanks corona aantrekkelijk voor investeerders, ook na de crisis.

Dat blijkt uit het rapport Logistics buildings of tomorrow van JLL.

Demografische veranderingen, technologische ontwikkelingen, duurzaamheidsopgaven en voortzettende urbanisering maken dat de aard van het vastgoed ingrijpend verandert. Alle pijlen wijzen naar de stad.

JLL verwacht dat logistiek vastgoed, met het oog op de groeiende vraag naar stadslogistiek, verder aan belang toeneemt. Tevens zien we het internationale goederenvervoer verdrievoudigen per 2050, aldus de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). Warenhuizen, magazijnen en distributiecentra zijn onmisbaar bij het verwerken van al deze producten.

Dit vastgoed zal zich in de toekomst steeds meer in de stad concentreren, verwacht JLL. Door rap doorzettende urbanisatie en de opkomst van e-commerce blijft de vraag naar de levering van producten in de stad gestaag groeien. Covid-19 versnelt die trends. Dat biedt uitdagingen – hoe voorkom je congestie door bestelbusjes, hoe minimaliseer je de milieu-impact –  maar ook juist vastgoedkansen.

Sven Bertens, Head of Research & Strategy bij JLL Nederland: ‘Stedelijk logistiek vastgoed staat in veel landen nog in de kinderschoenen. Nederland is geen uitzondering. We moeten heel goed nadenken over hoe we steden willen bevoorraden, zonder vervuiling en filevorming. Hier ligt nog veel ruimte voor pionierswerk.’

JLL voorspelt de opkomst van logistieke centra met meerdere verdiepingen. Deze centra passen op kleine kavels, waardoor ze goed binnen de verdichtende stad met beperkt beschikbare grond passen.

Naast urbanisatie zijn er ook andere factoren die van grote invloed op het logistieke vastgoed van de toekomst kunnen gaan zijn. Europa, Nederland incluis, vergrijst. Daarmee komt de beschikbaarheid van personeel in logistieke centra onder druk te staan. Tegelijkertijd zet de opkomst van automatisering en robotisering door. De laatste trend die de toekomst van logistiek vastgoed bepaalt, is duurzaamheid. Het logistieke verkeer in de stad en het logistieke vastgoed mogen niet ten koste gaan van de leefbaarheid. Het logistieke centrum van de toekomst is dus gebouwd met circulaire materialen, draait op duurzame energie en heeft groen of zonnepanelen op het dak.

Investeerders en beleggers zien steeds meer de potentie van stedelijk logistiek vastgoed. Het investeringsvolume neemt toe in deze branche. 

Laatste nieuws

Evenementen