Invloed corona op huisvestingstrategie valt mee

Veel kantoorgebruikers bezinnen zich op hun huisvestingstrategie. 

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 16 juli 2021

Afhankelijk van type bedrijf, personeelssamenstelling en bedrijfsfilosofie zal elke kantoorhoudende organisatie moeten beslissen hoeveel en wat voor type kantoorruimte in relatie tot thuiswerken in de toekomst wenselijk is. Maar vooral ook wáár: blijven bijvoorbeeld de gebiedsontwikkelingen rond OV-knooppunten in trek, of komen door kostenbesparingen, afkeer van hoge gebouwen en gebrek aan social distancing-mogelijkheden, andere locaties meer in beeld: uitvalswegen, randen van de stad of langs de snelweg? Er lijkt na corona heel wat te gaan veranderen.

Buck Consultants International maakte een voorzichtige inschatting voor de Nederlandse kantorenmarkt (zie afbeelding). Het verwacht voor de komende 5 jaar een lichte groei voor de kantorenmarkt en geen al te grote locatieverschuivingen. Mede door tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt wordt deze groei geremd.

Wél wordt die kantoorruimte anders ingericht: zo is er meer behoefte aan individuele werkplekken waar men zich op kantoor kan afzonderen en is er meer aandacht voor de interne luchtkwaliteit van kantoren. Locaties bij OV-knooppunten blijven gewild. Ook denken veel bedrijven na over verschillende kantoorlocaties, waarbij ze niet alles concentreren op één of twee centrale plekken.

Er zullen vast nog enkele aandachtstrekkende voorbeelden voorbij komen van grote bedrijven die locaties gaan verschuiven of zelfs sluiten (zoals Triodos en ABN Amro al lieten zien) maar er zijn nog steeds grote aantallen – vaak kleinere – kantoorhoudende bedrijven die na corona helemaal niets gaan veranderen.

 

De hele presentatie van Buck Consultants International en ElbaRec is te downloaden op www.bciglobal.nl/nl/nieuws-publicaties