Interview: 'AM investeert in gezondheid medewerkers'

Het AM Huis is in-use aangepast aan de Well-standaard. Zowel huurder als eigenaar noemt de duurzame renovatie een goede beslissing

Door Sebastiaan Roggeveen
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2019

Het AM Huis aan de Ptolemaeuslaan in Papendorp is na een renovatie aangepast aan de hoge kwaliteitsstandaard van de Well Building-standaard. Het gebouw heeft een atrium, waardoor het ruimtelijk oogt. Een mooie grote trap bij de ingang nodigt de gebruiker uit de trap te nemen en de lift te laten staan.

We kennen al geruime tijd duurzaamheids-certificeringen voor gebouwen zoals Breeam en Leed. Deze gaan vooral over de milieu-impact van een gebouw. Maar hoe zit het eigenlijk met de gezondheid van de mensen in het gebouw? Ook daar is een certificering voor, de Well-standaard, ontwikkeld door het International Well Building Institute (IWBI). Hierbij wordt er gekeken naar factoren in de omgeving die schadelijk zijn voor de gebruiker van een pand, zoals giftige stoffen, onvoldoende daglicht en te weinig beweging. Binnen de Well-standaard zijn verschillende categorieën (features) aangemaakt.

Bestaand gebouw
Het AM Huis is het eerste bestaande kantoorgebouw in Nederland dat tijdens de modernisering volledig in gebruik is gebleven en nu voldoet aan deze hoge eisen. De certificering naar Well Core & Shell Silver is mede door de gemeenschappelijke ambitie van huurder AM en eigenaar Ortelius tot stand gekomen. De samenwerking tussen eigenaar en huurder was erop gericht om duurzaamheid en gezondheid te verenigen.

Het kantoorpand is een ontwerp van architectenbureau Claus en Kaan en dateert uit 2011. De belangrijkste ingrepen die in 2019 zijn gedaan in het kader van de certificeringen waren het aanpassen van de klimaatinstallatie en de verlichting. Het resultaat heeft geleid tot een optimale werklocatie voor de medewerkers en ook tot een toekomstbestendig kantoorpand; een positieve businesscase voor alle betrokkenen. Het pand in Papendorp was oorspronkelijk ontwikkeld voor 80–100 medewerkers, maar nu werken er 180 in moderne kantoortuinen.

Raymon van Miltenburg, lid van de AM-directie: ‘De belangrijkste assets van ons bedrijf zijn onze collega’s, dus dan is het een logische stap dat we ze een comfortabele werkomgeving willen bieden. Ons kantoor is daarnaast het visitekaartje voor onze opdrachtgevers en samenwerkingspartners. Ook past de kwaliteitsslag in een van onze kernthema’s, healthy urban living & working. Dit is het eerste gebouw in Nederland dat gecertificeerd is en dat in gebruik is gebleven. Het in juni 2018 opgeleverde WTC Utrecht is een goed voorbeeld van hoe we ook in onze eigen projecten het thema ‘gezondheid’ concreet toepassen.’

Martin Verwoert belt als eigenaar in vanuit het buitenland: ‘Het is mooi om te zien dat wij als eigenaar hebben kunnen bijdragen aan een tevreden huurder, waarbij we de vastgoedwaarde niet uit het oog zijn verloren. Voor Ortelius is dit een gebouw met een goed rendement en het is een parel in onze portefeuille.’

De investering om tot de hoge kwaliteitsstandaard te komen bedroeg rond de € 650.000. Het is in die zin wel bijzonder te noemen dat zo’n grote investering is gedaan. Verwoert: ‘Van belang hierbij is dat er een gewillige gebruiker tegenover staat. Meestal wil een gebruiker toch een lagere huurprijs.’

Well-standaard
De Well Building-standaard gaat bij het toekennen van het certificaat uit van zeven onderdelen waarop je scoren kunt: lucht, licht, water, comfort, fitness, mind en voeding. De standaard onderscheidt daarbij de niveaus silver, gold en platinum. Het AM-Huis heeft het core and shell silver-certificaat behaald, wat betekent dat het casco van het gebouw voldoet aan de minimale eisen voor deze standaard. Voor de platinum-certificering dien je vooral op de onderdelen voeding, comfort en mind extra inspanningen te doen. Eens in de drie jaar wordt gecontroleerd of het pand nog aan de certificeringsnormen voldoet.

Het Well-certificaat heeft volgens Van Miltenburg ook een positieve invloed op de arbeidsproductiviteit. ‘Ik heb hier een afstudeeronderzoek naar gedaan. Het komt ongeveer neer op € 20–50 per m² (afhankelijk van het type bedrijf) wat je meer aan huur zou kunnen betalen. In ons AM-huis bieden we onze werknemers allerlei bewegingsmogelijkheden aan, zoals yoga en fietsen. Ook hebben we een zwemclub. Daarnaast hebben we een gezonde keuken. Het is ook een bewuste keuze geweest om de trap vol in het zicht te plaatsen. Dit nodigt mensen uit de trap boven de lift te kiezen. Al met al is het zowel voor huurder als eigenaar een succes geweest om de waarde van het pand te verhogen. Dit kan daarom ook voor andere partijen aantrekkelijk zijn’, aldus Van Miltenburg.

Over Raymon van Miltenburg
Raymon van Miltenburg is sinds 1 januari 2018 lid van de centrale directie van AM. Binnen de directie richt hij zich primair op commercieel vastgoed (AM RED), waarvoor hij sinds 1 januari 2015 eindverantwoordelijk is. Daarvoor was hij werkzaam als financieel directeur. AM Real Estate Development vervult bij gebiedsontwikkelaar AM de rol als specialist in commercieel vastgoed. AM richt zich bij gebiedsontwikkelingen op de thema’s gedurfde duurzaamheid, inclusieve stad, healthy urban living and working, stad- en gebiedsmaker en gelukkig leven. Vanuit het kernthema healthy urban living & working is van Miltenburg cornerstone member van het International Well Building Institute en ambassadeur van de coalitie Gezonde Gebouwen.

Over Martin Verwoert
Martin Verwoert is meer dan 40 jaar werkzaam in de vastgoedbranche, waarvan ruim 35 jaar als zelfstandig ondernemer. Medio 2007 verkocht hij zijn onderneming IPMMC aan project- en gebiedsontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep. Hij bleef directievoorzitter van IPMMC Vastgoed en vanaf 2010 ook van AM Real Estate Development. In 2013 trad hij af. Verwoert is nu eigenaar van beleggingsmaatschappij Mavet.

Over AM
In 2010 fuseerde AM met BAM Vastgoed en sindsdien vormen zij samen de gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Daarmee is AM de voortzetting van ontwikkelingsondernemingen als Amstelland Vastgoed, Wilma Vastgoed, HBG Vastgoed en BAM Vastgoed. De centrale directie bestaat uit Ronald Huikeshoven (directievoorzitter), Gerhard Bolk en Raymon van Miltenburg.