Industriële bouw woningen in vier jaar verdubbeld

Bouwers van woningen die goeddeels in de fabriek zijn gemaakt, verwachten dit jaar ruim 10.000 woningen op te leveren. Dat zijn er volgens Marjet Rutten, expert op het gebied van industriële bouw, ruim 2 keer zoveel dan in 2018.

Rutten doe jaarlijks onderzoek naar het  aantal woningen dat min of meer uit de fabriek komt. Daarbij hanteert ze de definitie dat de woningen binnen 10 werkdagen wind- en waterdicht zijn en binnen 50 dagen afgebouwd. De fabrieken in de bouw worden volgens haar steeds geavanceerder.

De toenemende professionalisering vertaalt zich in een sterk groeiend aantal aanbieders. Had Rutten in haar overzicht van 2018 nog 18 serieuze aanbieders en 9 kleintjes. Dit jaar telt haar exceldocument er 130. Toch hebben niet al deze partijen de finale lijst gehaald. Een aantal grote bouwers heeft Rutten uit de lijst gehaald omdat ze niet aan haar definitie voldoen.

Uit het uiteindelijke overzicht blijkt dat van circa 4.600 wooneenheden in 2018 de afzet van de industriële woningen naar eigen inschatting van de bouwers het lopende jaar groeit naar 10.964 wooneenheden.  Omdat de bouwers door de jaren heen iets optimistischer in hun inschatting zijn en de werkelijke productie wat lager uitvalt, spreekt Rutten zelf de verwachting uit dat het er 10.000 worden.

Daiwa de grootste

De grootste industriële bouwer van ons land is Daiwa. Dat leverde vorig jaar 1.580 modulaire fabriekwoningen op (verwachting in 2019: 2.000) waar het bedrijf dit jaar 2.200 industriële woningen hoopt toe te voegen. In de lijst ook een oude bekende: Startblock. Deze woningfabriek baarde begin dit jaar opzien door met een groot transport 32 kant- en klare woningen naar Ridderkerk te rijden in opdracht van de lokale woningcorporatie.

Rutten hanteert ook een schaduwlijst voor partijen die niet onder haar strakke definitie vallen. Deze semi-industriële, volgens Rutten ‘conceptuele bouwers’ hebben gemiddeld  27 dagen nodig om wind en waterdicht op te leveren en 90 dagen om de woningen af te bouwen. De in deze lijst opgenomen bedrijven produceren in 2022 met elkaar 9.481 woningen.

Laatste nieuws

Evenementen