In dunbevolkte gebieden dalen woningprijzen bij grote AZC’s

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Gran Sasso Science Instituut in Italië hebben berekend dat het openen van nieuwe asielzoekerscentra de prijzen van nabije woningen in sommige gevallen stevig laat dalen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2019

Dat concluderen zij na analyse van de transactieprijzen van woningen rondom alle COA-opvanglocaties die in 2011–2015 in Nederland hun deuren openden. Na het openen van de grootste centra onder de opvanglocaties, centra die ten minste 500 asielzoekers kunnen huisvesten, dalen de prijzen van nabije woningen gemiddeld met 9%, maar alleen in dunbevolkte gebieden. Voor andere gebieden, of kleinere centra, zijn geen significante prijsveranderingen waargenomen.

Deze bevindingen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Housing Economics, komen op een moment waarop COA kampt met groeiende wachtlijsten en een potentieel tekort van 10.000 opvangplekken. Het aanbod van vastgoed voor dergelijke opvang is beperkt en het is onduidelijk of bestaande opvang in een aantal gemeenten kan worden voortgezet.

Het COA heeft eerder gezegd meer opvangcentra in het stedelijke westen van Nederland te willen openen. Dit lijkt een zinvolle strategie, onderstrepen de bevindingen van de vastgoedonderzoekers. In steden blijkt namelijk de invloed van opvangcentra op de prijzen van nabije woningen marginaal te zijn. Dit duidt erop dat een dichtbevolkte omgeving de invloei van asielzoekers relatief goed kan absorberen. Een andere mogelijk zinvolle strategie is om opvang buiten steden te organiseren op kleine of middelgrote schaal.

www.rug.nl