Huisbaas Vitesse wil club overnemen

Vastgoedbelegger Michael van de Kuit wil voetbalclub Vitesse overnemen van de huidige Russische eigenaar Valeriy Oyf. Dit heeft Van de Kuit bevestigd tegenover dagblad De Gelderlander. 

De Russische  eigenaar Oyf wil van de voetbalclub af vanwege de sancties die door het westen zijn ingesteld tegen Rusland en de belangen van rijke Russen. Dit als straf voor de oorlog die Rusland is begonnnen in buurland Oekraïne.

Nedstede, het vastgoedbedrijf van particuliere belegger Michael van de Kuit, heeft een voorliefde voor vastgoed met een monumentale uitstraling, veelal in omgeving Amsterdam en het Gooi. Zo heeft Nedstede de flagshipstore van keukenboer Siematic aan de Hobbemastraat 2 in Amsterdam in portefeuille maar ook de La Place aan de rand van Laren. In Naarden is Nedstede eigenaar van speeltuin Oud Valkeveen en in de hoofdstad is Van de Kuit eigenaar van horecapand Panama aan de Oostelijke Handelskade, van waaruit Jeroen Pauw jarenlang een talkshow presenteerde. 

In 2018 werd Nedstede eigenaar van stadion Gelredome. Uit gegevens van het Kadaster blijkt dat de vastgoedbelegger toentertijd € 13.750.000 voor het stadion betaalde.

De belangstelling om de vaste bespeler over te nemen is saillant te noemen. In 2020 daagde Van de Kuit Vitesse nog voor de rechter omdat de club de huur van € 1,8 miljoen door het wegblijven van het publiek tijdens de coronapandemie niet volledig kon betalen. Uiteindelijk trok de vastgoedbelegger aan het langste eind en moest de club de huur alsnog betalen. Formeel heeft Vitesse in een eerder stadium de huur per 1 oktober 2023 opgezegd. Mocht Van de Kuit daadwerkelijk eigenaar worden van Vitesse, dan zullen de onderhandeling over een nieuw huurcontract vermoedelijk soeplel verlopen.