Hoe je een bruisende nieuwbouwwijk creëert op historische grond

Sander Koekoek, ontwikkelingsmanager bij Van Wijnen, vertelt over de ontwikkeling van Zaankwartier in Wormerveer.

Ontwikkelingsmanager Sander Koekoek werkt mee aan de nieuwe wijk Zaankwartier die Van Wijnen ontwikkelt in Wormerveer. Bij Zaankwartier trekt Van Wijnen alles uit de kast om op historische, industriële grond een bruisende nieuwbouwwijk te creëren. 680 woningen, horeca, diverse commerciële ruimtes en twee parkeerhubs.

Over Zaankwartier
Direct aan de Zaan komt het bruisende Zaankwartier. Het voormalige Meneba – de Meelfabriek Nederlandse Bakkerijen -  wordt omgetoverd tot een dynamische wijk waar mensen wonen, werken en recreëren. In totaal komen hier 680 woningen, waaronder koopappartementen, huurappartementen, loftwoningen en grondgebonden eengezinswoningen. De woningen komen in alle prijsklassen: van betaalbare tot luxe koopwoningen. En van sociale tot vrije sector huurappartementen.   

Naast woningen is er 1500 m² commerciële ruimte dat waarschijnlijk opgevuld wordt door horeca, een huisartsenpraktijk, kinderdagverblijf en een zorgverlener. Ook wordt de karakteristieke Silo Amerika getransformeerd naar een hotel met short- en mid-stay.  

Rond verhaal
Sander vertelt: ‘Een groot voordeel van Van Wijnen is dat we actief zijn in de hele bouwcirkel. Van ontwikkelen tot bouwen en van nieuwbouw tot transformeren, renoveren en beheren. Zaankwartier is een voorbeeld van een project waar we dat ook allemaal in de praktijk brengen. Op dit moment werken we met maar liefst zes verschillende afdelingen binnen Van Wijnen aan dit project: Projectontwikkeling Midden, Projectontwikkeling Noord, Vestiging Diemen, Vestiging Heerhugowaard, Fijn Wonen en Van Wijnen Engineering. Daarnaast werken we nauw samen met onze ontwikkelpartner Waterland Real Estate die de GREX-ontwikkeling begeleidt. Voor mij als ontwikkelaar maakt dat Zaankwartier een ontzettend gave en interessante uitdaging.’

Cultureel erfgoed
De voormalige meelfabriek Meneba behoort tot het cultureel erfgoed van de gemeente Zaanstad. Het heeft een indrukwekkende skyline met historische pakhuizen (silo’s), fabrieken en natuurlijk de veel recentere blikvanger Silo Amerika. De beeldbepalende monumenten vormen de basis voor het project. Er blijven acht karakteristieke panden staan, die krijgen een nieuwe bestemming. Hierdoor krijgt de wijk een industrieel karakter.

Voordeel van onze diverse woonoplossingen
‘Wij maken het verschil doordat we met onze mix aan slimme woonoplossingen de klant optimaal bedienen,’ vertelt Sander. ‘Het sociale woningbouwprogramma realiseren we met ons woonproduct Fijn Wonen. Voor de grondgebonden woningen is gekozen voor de conceptuele aanpak van Wij Wonen en de middendure huur, de vrije sector koopwoningen en woningen die in de transformatie-gebouwen komen zijn maatwerk. Doordat we zoveel kennis en expertise in huis hebben, kunnen we een opgave zoals deze aan. Wij zijn een partner in deze ontwikkeling omdat we als één bedrijf de totale opstalontwikkeling kunnen uitwerken en de verschillende bouwopgaven kunnen realiseren. Onze lijntjes zijn kort en voor elk vraagstuk hebben wij een passend antwoord.’

Interesse in de aanpak van Van Wijnen? Kom buurten, zie vanwijnen.nl/buurtontwikkelaar