Hittekaart 2022: woningmarkt kookt droog

Door een daling van 4% in het aantal verkochte woningen in 2021, gecombineerd met een hoger woningtekort en hoge verkoopprijzen, dreigt de woningmarkt droog te koken. Dat concludeert BPD in haar jaarlijkse onderzoek naar de koopwoningenmarkt.

De gemiddelde huizenprijs is, vergeleken met het jaar ervoor, met ruim 15% toegenomen tot €387.000. De prijzen stegen in Nederland in 2021 harder dan de NHG-grens, waardoor er ook minder betaalbare woningen bereikbaar waren. Lucht op de markt kan de komende jaren ontstaan door het aanbod van nieuwe woningen te versnellen.
 
Randstad meest in trek
Ondanks een groeiende belangstelling voor wonen in het buitengebied, blijft de Randstad onverminderd populair. Hier nam het aantal transacties nog iets toe, terwijl landelijk het aantal transacties afnam. Ook de woningprijzen zijn er onverminderd hoog.

Naast de traditionele hoge druk in de Randstad is de druk ook opgelopen in de regio's Rotterdam – Dordrecht en de Brabantse steden. Deze toename wordt veroorzaakt door een stijging in het aantal transacties en een sterke huishoudensgroei.

Een relatieve afkoeling is waarneembaar in de Salland regio. Daar daalde het aantal transacties sterk. Blijvende krimpgebieden zijn Noord-Oost Groningen en Zuid-Limburg. Daar zal het aantal huishoudens in de komende tien jaar afnemen, waardoor de woningmarkt daar het meest koel is.

Leiden, Delft en Rijswijk sterke stijgers
Deze ontwikkelingen op de huizenmarkt zijn terug te zien op de landelijke Hittekaart 2022 van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. In de (donker)rode gemeenten ligt het woningtekort ook boven het landelijke gemiddelde.

In de top 40 meest verhitte gemeenten zijn de Zuid-Hollandse gemeenten Leiden, Delft en Rijswijk de sterke ‘stijgers'. De reden van hun verhitte positie is dat daar het aantal transacties behoorlijk steeg. In Rijswijk is het aantal transacties zelfs 14% gestegen, terwijl landelijk het aantal transacties 4% daalde.
 
Meer locaties voor wonen
Harm Janssen, algemeen directeur BPD Nederland, licht de huidige situatie toe: ‘Door de structureel hoge vraag naar woningen in combinatie met de enorme schaarste op de woningmarkt en het hoge prijspeil, is de woningmarkt voor steeds minder mensen toegankelijk’, aldus Janssen. ‘Nieuwe grootschalige woonlocaties zijn daarom hard nodig om de markt af te laten koelen en te komen tot een markt met gezondere verhoudingen tussen vraag en aanbod. Een markt waar meer ruimte is voor betaalbare woningen.’
 
Janssen vervolgt: ‘De prognose is dat de daling van het aantal transacties zich ook dit jaar voortzet. Het kabinet wil 100.000 nieuwe woningen per jaar bouwen. Met een toenemend tekort aan woningen, dat de komende drie jaar nog met 37.000 oploopt tot 316.000, neemt onze oproep om nog meer te versnellen elke dag in urgentie toe.’