High Potentials 2019: Saman Mohammadi (33) en Niel Slob (32), Re-Born

Saman Mohammadi en Niel Slob zijn sinds 2015 directeur en eigenaar van Re-Born.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

Saman Mohammadi is geboren in Genevah (Iran) en kwam en op 9-jarige leeftijd naar Nederland. Hij had als kind al een passie voor bomen en is hobbykunstenaar.
Niel Slob is geboren in Stolwijk en is al sinds zijn kindertijd gefascineerd door lego.
Ze hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie Bouwkunde aan de TU Delft en studeerden af midden in de crisis. Door alle leegstand ontwikkelden ze een eigen visie op vastgoed (functie-dynamisch vastgoed). ‘Change is the only constant factor.’ Ze zijn sinds 2015 directeur en eigenaar van Re-Born.

Het belangrijkste de komende jaren?
De realisatie van Re-Invest, momenteel in oprichting. Dat is ons eigen ‘functie-dynamisch’ beleggingsfonds met dierbaar, gezond, dynamisch, circulair en intelligent vastgoed. Dit zijn gebouwen waarin we volgens onze eigen filosofie diepte-investeringen doen in relatie tot aanpassingsvermogen, duurzaamheid en kwaliteit.

Welke competentie waarderen jullie het meest in jezelf?
Als duo zijn we tweemaal zo bewust van onze organisatie, elkaar en externe gespreken. We zeggen zelf metaforisch: Twee amateurvoetballers kunnen het samen opnemen tegen Messi; en twee professionals helemaal. Hierdoor kunnen we vaak veel stappen vooruit zien en zetten. Daarnaast hebben we dezelfde visie, droom en filosofie, maar verschillen onze competenties en achtergronden totaal, zodat we elkaar enorm versterken.

Meest gebruikte app?
Dat zijn vooral service-apps (onefit, felyx, obike, uber, netflix, spotify), die enerzijds de mogelijkheden verruimen (keuzevrijheid) en anderzijds een dienst aan bieden in plaats van zaken te kopen. Misschien beantwoordt het niet direct de vraag, maar de mensen zitten vandaag te dag vooral veel te veel op hun telefoon en kijken te weinig meer om zich heen. Daar wijzen we elkaar ook op en houden we elkaar scherp in.

Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
Dat partijen zoals Google zich op de vastgoedmarkt begeven brengt een ander speelveld met zich mee. Dat zorgt er ook voor dat ook de traditionele partijen mee moeten of zullen afhaken. Hier kijken we het meest naar uit. In het verlengde daarvan AI (data mining) en de interactie hiervan met vastgoed. Dat zijn thema’s waar we ons binnen Re-Born momenteel enorm op ontwikkelen; de volgende stap richting ‘zelflerende’ Re-Born-gebouwen.

Geloven jullie in smart buildings?
Ja, maar wel in een breder perspectief. Te allen tijde blijft het een middel om mensen en stenen dichter bij elkaar te brengen. Die interactie staat voor ons centraal, en daarin gebruiken we smart technologie om dit te versterken.

Spannendste klus?
Re-Born ontwikkelt zich dwars door de keten heen. De mooiste en spannendste uitdaging is dat we continu in aanraking komen met het nieuwe speelveld (van bijvoorbeeld een ontwikkelaar of een belegger), maar het vervolgens vanuit onze eigen filosofie en uitgangspunten doen. En dit alles binnen een markt met een traditionele mindset. We zijn de markt continu aan het uitdagen. Dit varieert van gemeenten om te komen tot een multifunctioneel bestemmingsplan voor nu en de toekomst tot aan beleggers, banken en financiers om ons vastgoed op een andere manier te gaan waarderen. Dit leidt dan automatisch tot Re-Born-projecten zoals het functie-dynamische, gezonde, circulaire en intelligente gebouw van 17.000 m² dat we in hartje Hoofddorp aan het ontwikkelen zijn. Hetzelfde doen we aan de Waldeck Pyrmontkade in Den Haag.

Wat nemen jullie van jullie vakantie mee terug naar jullie werk?
Enerzijds balans, gezondheid, sport, ontspanning en rust. Re-Born is topsport. Goed voor jezelf zorgen is een must om goed te presteren. Anderzijds het leren van andere culturen. Niet alleen op het gebied van vastgoed, maar vooral op het gebied van mensen.

What keeps you ticking?
We zullen niet rusten voordat onze visie geheel tot uiting komt in de praktijk. De afgelopen jaren zijn we vanuit een adviseurs- en architectenrol (Re-Born) verder gegroeid richting een risicodragende ontwikkelaarsrol (Re-Develop) en momenteel hebben we ook de stap gezet richting een beleggersrol (Re-Invest). Dit puur om onze visie in de praktijk voor de volle 100% te kunnen realiseren en de vastgoedwereld te veranderen. Dit zal de komende jaren automatisch leiden tot een serie Re-Born-gebouwen die hun eigen naam en faam zullen maken. Oftewel: ‘We don’t dream about the future, we re-develop it.’