High Potentials 2019: Christian van Maaren, Excess Materials Exchange

Christian van Maaren is oprichter van Excess Materials Exchange, dat onlangs door prins Charles werd genoemd bij de Waste to Wealth Conference in Londen

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

Hij is lid van de Young Club of Rome en studeerde aan de de TU Delft. Van Maaren werkte eerder als projectmanager bij Shell. Hij houdt van bergbeklimmen (berg Kilimanjaro, berg Elbrus) en expedities (onder andere Antarctica en de Himalaya).

Het belangrijkste de komende jaren?
Met de Excess Materials Exchange zijn we op dit moment nog in start-up fase. We werken er echter keihard aan om dit te laten uitgroeien tot een van de grootste platforms voor secondaire materialen in de wereld.

Welke competentie waardeert u het meest van uzelf?
Ik ben een radicale vrije denker. Ik zet me in voor de creatie van onconventionele combinaties en coalities. Ik heb het gevoel dat dit noodzakelijk is om de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd (zoals klimaatverandering) op te lossen.

Meest gebruikte app?
Linkedin (haha).

Hoe gaan digitale ontwikkelingen het vastgoed veranderen?
IoT en AI zullen onze maatschappij volledig disputeren. Vastgoed zal dit het hardst voelen, vooral omdat vastgoed een van de laatste industrieën is waar technologie nog niet in grote mate in geïntegreerd is. Maar door de marktpenetratie van smartphones en goedkoper wordende sensoren is vastgoed nu aan de beurt. Het zal de bouw, onderhoud en sloop van gebouwen volledig op de schop nemen.

Gelooft u in smart buildings?
Absoluut!

Spannendste klus?
Ik vind het waanzinnig als we er in slagen materialen uit de ene industrie toe te passen in een andere. Zo zijn we nu bezig om rails in te zetten als draagbalken. Dit zal nog heel wat rekenwerk vergen, maar de impact kan enorm zijn. Goed voor het milieu, en de portemonnee; daar houd ik van!

Wat neemt u van uw vakantie mee terug naar uw werk?
Ik combineer mijn vakanties altijd met iets goeds doen – impact maken. Zo heb ik twee jaar geleden zonnepanelen geïnstalleerd op een eeuwenoud klooster in de Himalaya. Je gaat dan letterlijk 500 jaar terug in te tijd. Je merkt dan wel, en dat klinkt als een cliché, hoe goed we hier eigenlijk hebben. De mensen daar lijken in hun eenvoudige levens echter gelukkiger. Dat is een mooi contrast om mee terug te nemen.

What keeps you ticking?
Met de Excess Materials Exchange geloven we dat het anders moet, én kan. Met een ongezonde mix van koppigheid en passie blijf ik doorgaan. Ik zou graag iets doen in mijn leven dat echt een blijvende impact maakt, iets om met trots op terug te kijken en dat echt een verschil heeft gemaakt.

Laatste nieuws

Evenementen