Grote retailer weg uit Kalverstraat

Forever21 sluit zijn winkel aan de Kalverstraat/Rokin in Amsterdam. VastNed zegt weer een huurder te hebben

Door Elvan Bayraktaroglu
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 26 januari 2018

 

Het pand waar Forever21 in zit, samen met Pull & Bear, is eigendom van VastNed. Het gebouw ligt aan Kalverstraat 11–17/Rokin 12–16 in Amsterdam. Het is geheel herontwikkeld, waardoor er ruim 6000 m² retailoppervlakte is gecreëerd.
Vastned kocht het pand in juni 2015 voor € 108 mln.
De grootste huurder is het Amerikaanse Forever21, dat hier zijn Nederlandse flagship store vestigde, met circa 4500 m² verdeeld over diverse verdiepingen. Pull & Bear, onderdeel van het Spaanse Inditex, huurt de naastgelegen unit met een oppervlakte van circa 1500 m², verdeeld over twee verdiepingen. Beide hebben een langjarig huurcontract.

Langlopend huurcontract
Vastned maakt de nieuwe huurder en overige details half februari bekend. De theoretische bruto-huuromzet van Forever21 levert Vastned jaarlijks € 2,7 mln op. Het is nog maar de vraag of de nieuwe huurder hetzelfde metrage afneemt en dezelfde huurprijs betaalt. Was er nog maar enkele jaren geleden zo’n vraag naar grotere oppervlakten in de Amsterdamse binnenstad dat de grote metrages niet aan te slepen waren, nu is dat anders. Het V&D-pand aan de Munt-zijde van de Kalverstraat is op de verdiepingen kantoor geworden, terwijl er nog steeds geen invulling voor de begane grond bekend is gemaakt. Ook voor delen van de Kalvertoren, die momenteel wordt herontwikkeld, zijn nog geen huurders bekend gemaakt.
Het huurcontract van Forever21 loopt nog. Het is mogelijk dat het contract door Forever21 wordt afgekocht. De retailreus heeft in het verleden eerder overwogen leningen aan te gaan om huurcontracten in onder andere de VS en Europa af te kopen, meestal nadat Forever21 besloot minder metrage af te nemen of vestigingen te sluiten.
In 2016 vertrok Forever21 al uit België. In 2015 maakte het bedrijf bekend dat het wilde expanderen in Nederland, maar het heeft sinds die aankondiging geen nieuwe winkels geopend. De winkel in de Koopgoot in Rotterdam blijft vooralsnog open.

Forever21 niet zo Forever
Eerder dit jaar sloot Forever21 al vestigingen in Dublin en Vancouver. Vorig jaar sloten de deuren van vestingen in Boston en trok het bedrijf zich geheel terug uit Australië. Het voorgaande jaar sloot de retailstore een vestiging in Hong Kong en Glasgow.
De sluiting van grote vestigingen valt onder de strategie die twee jaar geleden werd uitgerold. Toen besloot Forever21 grotere vestigingen in te ruilen voor kleinere winkels. De vraag is waarom het bedrijf zich in Amsterdam heeft gevestigd in de reorganisatieperiode, maar Amsterdam is geen uitzondering. In veel andere buitenlandse steden moest Forever21 de afgelopen twee jaar winkels al na enkele maanden sluiten.

Waar blijft de klant?
Flagship stores in hoofdsteden betalen de hoofdprijs aan huur en rekenen vooral toeristen tot hun klanten. Of dat doorgaans de meest loyale klanten zijn, is nog maar de vraag. Bedrijven als Forever21 richten zich te weinig op de meest kostbare klant: de jonge fashion-addict, die met regelmaat terugkeert, op Instagram haar nieuwe outfits post en zodoende als online influencer een fanbase opbouwt en indirect als uithangbord voor winkels als Forever21 fungeert. Hetzelfde valt te zeggen voor Hudson’s Bay aan het Rokin.