Groen licht voort stedenbouwkundig plan Poort van Hoorn

De gemeenteraad van Hoorn heeft dinsdag 8 december unaniem ingestemd met het stedenbouwkundig plan voor de Poort van Hoorn, een belangrijke stap in de ontwikkeling en invulling van het stationsgebied waar onder meer 1000 woningen komen.

Sinds 2018 werken de gemeente Hoorn, NS Stations, ProRail en de provincie Noord-Holland samen aan plannen voor de ontwikkeling van het stationsgebied en omgeving, de Poort van Hoorn. Wethouder Samir Bashara: ‘Juist in dit gebied is er veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Nieuwe en aantrekkelijke stedelijke woon-werkmilieus, op steenworp afstand van een multimodaal mobiliteitsknooppunt, de prachtige historische binnenstad én het grootste stadsstrand van Nederland dat voor onze kust wordt aangelegd.’

Stedenbouwkundig plan
In opdracht van de gemeente Hoorn werkte stedenbouwkundig bureau Karres en Brands het stedenbouwkundig plan voor de Poort van Hoorn uit. In het plan staat globaal omschreven hoe het gebied eruit gaat zien en welke uitstraling het gebied krijgt. Het geeft een beeld van waar de verschillende functies komen, zoals gebouwen, parkeerplaatsen, openbaar groen, water en wegen. Op basis van dit plan kan de gemeente bestemmingsplannen maken, waarna er gebouwd kan worden in het gebied.

Wonen, werken en beleven
Het stedenbouwkundig plan bevat ruim 1.000 woningen, verdeeld over de omgeving van het station, het Pelmolenpad en de Prismalocatie. In september werd bekend dat Hoorn vanuit de Woningbouwimpuls van het Rijk bijna €7,5 mln euro krijgt voor de versnelling van de bouw van deze woningen. Daarnaast is er ruimte vrijgemaakt voor 15.000 m2 aan maatschappelijke, culturele en andere functies, om een aantrekkelijk en gemengd verblijfsgebied te maken.

Het busstation verhuist naar het transferium, waar ook een parkeergarage voor 1.050 auto’s is ingetekend (deels ondergronds). Rondom het station komen er ook fietsenstallingen voor ongeveer 3.700 fietsen.

Veel aandacht is er voor een hoge kwaliteit van de openbare ruimte en de gebouwen. Zo gaat het plan er vanuit dat de loopbrug over het spoor een mooi en breed podium met verblijfskwaliteit wordt, die de noord- en zuidkant van het station verbindt en toegang geeft tot de perrons. In de plannen krijgt de Museumstoomtram een centrale plek, met een etalage voor de historische locs en rijtuigen en een mooi plein voor de deur. En door de verplaatsing van het busstation ontstaat er aan de kant van de binnenstad ruimte om het openbare gebied aantrekkelijk in te richten, mogelijk met een groene singel voor het station langs.

Partners NS Stations en Provincie Noord-Holland investeren ook in het plan. Onlangs maakte de provincie bekend €5,5 mln te reserveren voor de ontwikkeling van de Poort van Hoorn.

Unaniem besluit
Nu de raad het stedenbouwkundig plan unaniem heeft vastgesteld wordt dit het komende jaar uitgewerkt in bestemmingsplannen. Daarnaast buigt de raad zich in 2021 over de hoogbouwvisie en de mobiliteitsvisie, die ook relatie hebben met de plannen voor de Poort van Hoorn. ‘Ik denk dat we allemaal heel trots kunnen zijn op dit resultaat’’ zegt Bashara. ‘Het is een prachtig plan geworden, met bijzonder veel aandacht voor kwaliteit. De unanieme steun van de raad en onze ontwikkelpartners is ontzettend belangrijk om visies en woorden om te zetten in daden.’

Laatste nieuws

Evenementen